Ameriška atletska zveza (USTAF) v izjavi za javnost sicer ni navedla vzroka za njegovo smrt, je pa San Jose Mercury News poročal, da so pretekli teden Evansa zaradi infarkta pripeljali v bolnišnico v Nigeriji, je zapisala AFP.

Evans je leta 1968 v Mexico Cityju na olimpijskih igrah zmagal s časom 43,86. Lastno najboljšo znamko je popravil za dve desetinki sekunde, rekord pa je bil nato v njegovi lasti še 20 let, preden ga je v Zürichu izboljšal Butch Reynolds (43,29).

Evans je na OI 1968 osvojil še zlato kolajno s štafeto 4x400 m, v posamični konkurenci pa skorajda ni startal zaradi protesta, potem ko sta morala zaradi političnega sporočila v boju proti rasizmu ter rasni diskriminaciji v ZDA na zmagovalnem odru OI zapustiti Tommie Smith in John Carlos. Vseeno se je nato odločil za nastop po sestankih ameriške reprezentance ter osvojil zlato kolajno.

V karieri sta bili kolajni z OI v Mehiki njegovi edini veliki zmagi, dvakrat je bil najboljši še na panameriških igrah 1967. Po končani športni poti je bil atletski trener v 20 državah po svetu.