Več kot 1600 luči je zažarelo v rotterdamski areni Ahoy in osvetlilo oder, tako veličastno minimalističen, kot je nizozemska pokrajina. Kako zelo so Nizozemci in oboževalci nasploh čakali na ta trenutek, ko se je pandemični svet vrnil še korak bližje normalnosti! Po 2020, prvem letu, v katerem je največje evropsko glasbeno tekmovanje odpadlo, zamenjal pa ga je depresiven nadomestni covidni šov iz Hilversuma, letos evrovizijsko srce spet bije. Ne še na polno, a precej glasno in prvi od treh ključnih rezov evrovizijskega tedna se je že zgodil. Pred 3500 testiranimi gledalci. V dvorani, ki jih sicer sprejme 16.000. Slogan letošnjega izbora je: »Odprite se!«

Znanih je prvih deset finalistov velikega sobotnega finala in Ane Soklič, ki je pela za Slovenijo, s skladbo Amen ni med njimi. Nastopilo je 16 držav, gledalci s telefonskim glasovanjem in žiranti, ki so nastope ocenjevali že na ponedeljkovi večerni generalki, so odločili, da si mesto v finalu zaslužijo Norveška, Izrael, Rusija, Azerbajdžan, Malta, Litva, Ciper, Švedska, Belgija in Ukrajina. V finalu jih že čakajo države velike peterice: Nemčija, Velika Britanija, Španija, Italija in Francija ter gostiteljica Nizozemska. V prvem polfinalu sta ob Sloveniji obtičali tudi Severna Makedonija s pevcem Vasilom in Hrvaška, ki jo je zastopala atraktivna Splitčanka Albina Grčić.

Uvrstitev bo znana po finalnem šov

Ana Soklič je nastopila v svoji prepoznavni beli obleki z vlečko. Med njenim karizmatičnim in čustveno zelo močnim nastopom je v ozadju zažarelo na milijone zvezd, videli pa smo tudi posnetek Zemlje z vesolja. Razočaranje le težko skriva. »Zgodilo se je tako, kot se je. Kaj naj rečem. Še vedno stojim za svojo skladbo. V življenju mislim iti naprej. Kar se glasbe tiče vedno delam na dolgi rok in z vsebino, ki nekako preživi čas. Vesela sem, da ste bili z mano. Upam, da boste tudi vnaprej. Evrovizija je bila velika zadeva, zdaj bo pa moja pot nekako šla dalje - čim bolj glasbeno, čim bolj kakor si želim delati in upam, da bo kdo od vas ob meni ostal naprej. Pozdravljam vas vse, želim vse dobro in dejstvo, da bi bili zdravi, to ostaja na prvem mestu. Lep pozdrav v Slovenijo,« v domovino sporoča Ana.

Obeti, kljub odlično opravljenim vajam in številnim navdušenim komentarjem iz tujine, za Slovenijo niso bili prav dobri. Na stavnicah smo svoj vrhunec dosegli s sedmim mestom nad dnom, na dan polfinala pa smo bili celo predzadnji. Katero mesto je v polfinalu osvojila Slovenija, bo znano po finalnem šovu, kjer bo rezultate slovenskega glasovanja sporočila Lorella Flego.

Nocoj bomo v drugem polfinalnem izboru dobili novo finalno deseterico. V bitko vstopajo San Marino, Estonija, Češka, Grčija, Avstrija, katere skladba se prav tako imenuje Amen, Poljska, Moldavija, Islandija, Srbija, Gruzija, Albanija, Portugalska, Bolgarija, Finska, Latvija, Švica in Danska. Skozi vse tri evrovizijske večere gledalce peljejo voditelji: Chantal Janzen, Edsilia Rombley, Jan Smit in Nikkie de Jager, čudovita 190-centimetrov visoka mojstrica ličenja, ki se je rodila v moškem telesu, kar je po poskusu izsiljevanja razkrila šele lani.