V petek bi se morala, kot so napovedali organizatorji, vrniti Odprta kuhna. A se to ne bo zgodilo, razlog pa tiči v vladnem odloku, ki načina uživanja hrane in pijače, kot je običajen na tem dogodku na Pogačarjevem trgu, še vedno ne dovoljuje. Potem ko so se številni ukrepi, povezani z delovanjem gostinske dejavnosti, sprostili, so organizatorji menili, da za ponoven zagon Odprte kuhne ni več ovir. Po objavi novice o vrnitvi dogodka jih je direktorat za turizem na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo opozoril na vladni odlok, ki še vedno prepoveduje uživanje hrane in pijače v bližini prevzemnega mesta, zato so morali petkov dogodek odpovedati.

Vlada je na svoji spletni pojasnila, da morajo gostinci zagotoviti spoštovanje prepovedi konzumiranja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih. »To pomeni, da se hrana ali pijača, prevzeta na prevzemnih mestih, ne sme použiti na območju prevzemnega mesta (na primer ob McDonaldsu, ob kioskih s hitro prehrano, bifejih – coffee to go, prevzem malic v gostiščih),« so zapisali in dodali, da morajo ponudniki pri tem »opozoriti potrošnika in ne smejo omogočati konzumiranja hrane in pijače na območju objekta, kjer izvajajo storitev (na primer pospraviti oziroma odstraniti morajo mize, stole ali stojnice)«.

Pogovori o sprostitvi ukrepa

Soustanoviteljica Odprte kuhne Alma Kochavy meni, da je to nerazumljivo. »Lahko kupiš sladoled na Tromostovju in ga poješ, sedeč na Prešernovem spomeniku, ne smeš pa kupiti šmorna na Odprti kuhni in ga pojesti na Pogačarjevem trgu, sedeč za mizo, ki je vestno razkužena in postavljena na predpisani in varni razdalji,« pravi. Kot je povedala predstavnica za javnost Odprte kuhne Špela Verbič Miklič, so jim z direktorata ob tem sporočili, da že tečejo pogovori o sprostitvi tudi tega ukrepa.

Glede na to, da so terase lokalov lahko odprte, so vseeno iskali rešitev, ki bi jim omogočila organizacijo dogodka, ne da bi kršili odlok, a so naposled ugotovili, da v tako kratkem času to ne bi bilo mogoče, kajti spremeniti bi morali celoten koncept. Odlok jim sicer ob upoštevanju ukrepov dovoljuje postavitev miz, a bi morali v tem primeru natakarice in natakarji pristopiti h gostom in pobrati naročila. Kot je razložila Špela Verbič Miklič, to ne bi bilo izvedljivo, kajti Odprta kuhna ima 40 ponudnikov in si je težko predstavljati, da bi vsak od njih prišel k vsaki mizi vprašat, ali bi gostje kaj naročili. Če bi si gostje od prevzemnega mesta sami prinesli hrano in pijačo k mizi, bi, kot je pojasnila, odlok kršili organizatorji, če miz ne bi postavili in bi ljudje jedli na stopnicah ali okolici, pa bi bili v prekršku gostje.