Za pripravo potrebujete le pet sestavin:

• kruh

• šparglje

• jajce

• parmezan in po želji še drobnjak

• sol in poper

Priprava kruhkov vam bo vzela le deset minut, pripravite si jih za večerjo ali lahko kosilo.

Podobno jed lahko pripravite vse leto, tudi izven sezone špargljev. Popečen kruh namažite z avokadom, nato pa nanj položite ocvrto jajce, čez pa posujte nariban parmezan in potresite s poprom. Seveda pa v sezoni špargljev (april, maj in junij) kruhke pripravite z avokadom in s šparglji.

PRIPRAVA:

Jajca spoširajte ali pa ocvrite. V nadaljevanju si preberite oba načina priprave.

Poširano jajce

Poširano jajce je v kopeli kuhano jajce brez lupine, kjer beljak popolnoma zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč. Čas kuhanja je odvisen od velikosti jajca, a s petimi minutami kuhanja ne morete zgrešiti. Priprava poširanih jajc ni najbolj enostavna kuharska tehnika na svetu, a z vajo se rezultat izboljša. Osnovna tehnika poširanja jajc, kjer jajce le spustite v segreto vodo, je najbolj tvegana, saj je v igri veliko dejavnikov, ki lahko onemogočijo uspešno poširanje – voda, jajce, temperatura … Zato uporabite trik s folijo. V malo skodelico položite desetcentimetrski kos prozorne folije in jo premažite z oljem, nato pa vanjo ubijte jajce. Vse štiri konice folije združite skupaj, nato pa jih zavežite z vrvico. Tako pripravljeno culico kuhajte v vreli vodi 5 minut, culico na sredini kuhanja obrnite. Po preteku petih minut jajce previdno vzemite iz culice in položite na popečene šparglje.

Ocvrto jajce

Na segreto ponev dajte žličko olja, nato pa na segretega ubijte jajce. Kuhajte toliko časa, da beljak zakrkne. Nato v ponev kapnite nekaj kapljic vode, jo pokrijte s pokrovko in kuhajte še nekaj minut, oziroma toliko, da beljak v celoti zakrkne, rumenjak pa ostane tekoč.

Katero koli tehniko priprave jajc že uporabite, vam bo recept zagotovo všeč.

Pred receptom pa še nekaj idej za jedi s šparglji:

Božanski masleni špageti s česnom in šparglji

Grahovo-špargljeva omaka s pirejem iz sladkega krompirja

Kuskus juha s šparglji, brokolijem in gobami

Burger s cvetačnim polpetom, šparglji in jajcem

Enostavna špargljeva pita

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/

PRIPRAVA

Sestavine (za 2 osebi):

2 sveži jajci

2 kosa kruha

1 šopek špargljev

sol

poper

olivno olje ali ghee ali maslo

parmezan

svež drobnjak

Priprava:

Kruh na obeh straneh popecite kar na suhi ponvi.

Špargljem odlomite olesenele spodnje dele, nato pa jih prenesite na krožnik. Prelijte jih z oljem ter jih posolite in popoprajte ter pretresite, da se vse enakomerno razporedi. Šparglje dajte na suho ponev in jih popecite na obeh straneh, trajalo bo približno 5 minut.

Ocvrto jajce: Za cvrtje uporabite maslo, ghee ali olje. Na segreto ponev dajte žličko olja, nato pa na segretega ubijte jajce. Kuhajte toliko časa, da beljak zakrkne. Nato v ponev kapnite nekaj kapljic vode in pokrijte s pokrovko ter kuhajte še nekaj minut, oziroma toliko, da beljak v celoti zakrkne, rumenjak pa še ostane tekoč.

Poširano jajce: V malo skodelico položite desetcentimetrski kos prozorne folije, jo premažite z oljem, nato pa vanjo ubijte jajce. Vse štiri konice folije združite skupaj, nato pa jih zavežite z vrvico. Tako pripravljeno culico kuhajte v vreli vodi 5 minut, culico na sredini kuhanja obrnite. Po preteku petih minut jajce previdno vzemite iz culice in položite na popečene šparglje.

Na krožnik položite kruh, nato pa nanje še šparglje. Na šparglje nežno položite še jajce, jih potresite s parmezanom in poprom ter takoj postrezite. Po želji jed okrasite s svežim drobnjakom.