Vodja nemškega zveznega urada za kartele Andreas Mundt je pojasnil, da se preiskava nanaša na vprašanje, ali ima Amazon skorajda nedotakljiv položaj ekonomske moči in ali deluje na različnih trgih. Če se to izkaže za resnično, ima regulator pristojnosti poseči v njegovo delovanje na način, da se prepreči protikonkurenčne prakse.

»To bi se lahko nanašalo na Amazonovo spletno trgovino, pa tudi na druge, zlasti digitalne ponudbe,« je dodal.

V Amazonu so obljubili, da bodo v preiskavi sodelovali, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

V skladu z novo nemško zakonodajo, sprejeto januarja, imajo regulatorji več pristojnosti v dogajanje na trgu poseči bolj zgodaj in bolj učinkovito. Njihovo delovanje ni več omejeno zgolj na kaznovanje, ko se sporne prakse zlorabe dominantnega tržnega položaja že dogajajo.

Po vsem svetu se tehnološki velikani soočajo z vse večjimi pritiski družbe in oblasti zaradi svojega vpliva. Nemški urad za kartele je v primeru Amazona svoja nova pooblastila uporabil drugič, prvič jih je izkoristil za razširitev preiskave proti Facebooku zaradi integracije očal za virtualno resničnost.

Proti Amazonu že ima urad odprta tudi dva postopka po stari zakonodaji. En se nanaša na uporabo algoritmov za vplivanje na cene v njegovi spletni trgovini, drugi pa ugotavlja, do kakšne mere Amazon in drugi ponudniki, kot je Apple, izključujejo tretje strani, ko gre za prodajo izdelkov različnih znamk.