»Zaznali smo šest spodletelih poskusov iz Libanona, ki niso dosegli izraelskega ozemlja. Topništvo je odgovorilo v smeri napadov,« je sporočila izraelska vojska. Po navedbah virov v libanonski vojski so bile z juga Libanona proti Izraelu izstreljene tri rakete.

Odkar je minuli teden na območju Gaze prišlo do izbruha nasilja med Izraelom in Palestinci je to drugi raketni napad iz Libanona v smeri proti Izraelu. Z juga Libanona v bližini palestinskega begunskega taborišča so bile minuli teden proti Izraelu prav tako izstreljene tri rakete, ki pa so po navedbah izraelske vojske pristale v morju.

Po navedbah virov blizu šiitskega protiizraelskega gibanja Hamas, to gibanje ni povezano z incidentom.

Na izraelski strani je v od začetka tokratnega medsebojnega obstreljevanja umrlo najmanj deset oseb, več sto pa jih je ranjenih. Na palestinski strani je več kot 230 žrtev in skoraj 6000 ranjenih. Tiskovni predstavnik ZN Stephane Dujarric je poudaril, da je potreben trden in enoten glas Varnostnega sveta, ki bo imel nekaj teže.

ZDA v ponedeljek blokirale že tretji poskus izjave Varnostnega sveta ZN o Bližnjem vzhodu

ZDA so v ponedeljek že tretjič v tednu dni blokirale osnutek izjave Varnostnega sveta Združenih narodov s pozivom h koncu spopadov med Izraelci in Palestinci. Zato bo danes potekalo že četrto izredno zasedanje Varnostnega sveta na isto temo od 10. maja, ko so izbruhnili spopadi.

Zadnji osnutek izjave Varnostnega sveta ZN so v nedeljo zvečer pripravile Kitajska, Norveška in Tunizija. Šlo je za poziv k umiritvi položaja, koncu nasilja, spoštovanju mednarodnega humanitarnega prava vključno z zaščito civilistov, še posebej otrok.

Izjava izraža tudi globoko zaskrbljenost zaradi krize in možnosti deložacij palestinskih družin v Vzhodnem Jeruzalemu. Nasprotuje vsem enostranskim ukrepom in pozdravlja mednarodna prizadevanja za umiritev položaja ter izraža podporo rešitvi dveh držav.

Norveška delegacija pri ZN je v ponedeljek sporočila, da se položaj na terenu še naprej poslabšuje, nedolžni civilisti še naprej umirajo, zato je potrebno sovražnosti nemudoma končati.