O Tomu Cruisu si mislite, kar hočete, a glede na sloves 58-letnega ameriškega igralca ob lanskoletni novici, da bo v sodelovanju z Elonom Muskom in ameriško vladno agencijo za vesoljski program Naso snemal film v vesolju, nismo niti trenili. Ni se zdela posebno presenetljiva, celo logična je bila. Ker kam pa še lahko gre človek, ki pri svojih letih za vse te misije nemogoče ne potrebuje kaskaderja, sprinta z zlomljenim gležnjem, leti z lovskim letalom in dela lupinge s helikopterjem?

Tom Cruise je pač blagovna znamka za kakovostne in ambiciozne akcijske filme, a kot kaže, ga želijo pri njegovem zadnjem, pionirskem projektu zdaj prehiteti Rusi. Pri britanskem Guardianu so to poimenovali: vesoljska tekma številka dve. Zakaj? Že nekaj časa je znano, da Cruise izlet na Mednarodno vesoljsko postajo (ISS) načrtuje oktobra, pred dnevi pa je ruska vesoljska agencija Roskozmos sporočila enako namero. Na začetku meseca bodo tako na ISS poslali 36-letno igralko Julijo Peresild in 37-letnega režiserja Klima Šipenka, ki bosta v vesolju posnela film z naslovom Izziv. Izstrelitev s kozmodroma Bajkonur je predvidena za 5. oktober. Urjenje bosta začela 1. junija, kar bo snemala ruska televizija Channel One.

Popularizacija aktivnosti v vesolju

Naslov filma je v kontekstu pomenljiv, saj je pri nekaterih izzval nacionalna čustva. Podobno kot pred tremi leti, ko je režiser Damien Chazelle posnel izjemen portret astronavta Neila Armstronga Prvi človek, a potem igralec Ryan Gosling na Luni ni zapičil ameriške zastave. Odsotnost ikoničnega prizora je ege ponosnih Američanov obremenjevala še pred izidom sicer odličnega filma. Vesoljske ekspedicije je pač vselej spremljala tudi politika. Po Lajki, Gagarinu in Armstrongu se torej obeta tudi filmsko vesoljsko poglavje merjenja moči med Rusijo in ZDA. No, vsaj na površju, saj bosta zaradi nedavne kontroverznosti oba filma predvsem marketinško še bistveno bolj zanimiva. Tega pa se ne bodo branili ne eni ne drugi, sploh ker so cilji obeh filmskih industrij zelo podobni. Tako ameriški kot ruski film bosta namreč namenjena popularizaciji tehnoloških prebojev in aktivnosti v vesolju.

Roskozmos na primer napovedani film Izziv opisuje kot vesoljsko dramo, ki bo poveličevala poklic kozmonavta in rusko prisotnost v vesolju, nekaj podobnega pa je glede Nasinega sodelovanja s Hollywoodom že dejal nekdanji član predstavniškega doma ZDA Jim Bridenstine, ko je tvitnil, kako pri Nasi za uresničitev prihodnjih vesoljskih načrtov računajo tudi na popularne medije, ki naj bi navdihnili novo generacijo inženirjev in znanstvenikov. S tega vidika sodelovanje s Cruisom, zaradi katerega se je po premieri kultnega Top Guna leta 1986 vpis na vojaško akademijo za bojne pilote povečal za 500 odstotkov, nikakor ne preseneča.

Podobno kot legendarni Američan pa tudi Peresildova ustreza arhetipu nacionalne junakinje, saj je na ruskih malih zaslonih doslej igrala v številnih patriotskih vojnih produkcijah, med katerimi je tudi odlična celovečerna drama Bitka za Sevastopol (2015) o mladi ženski, ki se kot ostrostrelka pridruži rdeči armadi. Tistih nekaj dni, kolikor prej naj bi Rusi prišli na ISS, se povprečnega filmskega gledalca tako ne bo dotaknilo, bo pa z vidika prestiža lahko res pomenilo, da se bo Rusija v zgodovino filma zapisala kot prva država, ki bo v vesolju posnela celovečerni igrani film. Oba projekta pa predvsem odpirata novo dimenzijo snemanja filmov. Po Gravitaciji s Sandro Bullock in recimo Prvem človeku z Ryanom Goslingom pa tudi Šipenkovi zgodovinski drami Saljut 7 bodo lahko filmarji občinstvom po svetu očitno ponudili še bolj verodostojne kozmične produkcije.