Današnje glasovanje o dnevnem redu je po oceni predsednika LMŠ Marjana Šarca pokazalo, da ta vlada nima več večine. »Vladna koalicija skupaj z izgubljenimi sinovi dela slovenskega parlamenta dela vse, da bi ostala na oblasti, ne pa tako, kot je normalno v normalnih demokracijah, da se gre na volitve, da ljudstvo presodi, komu bo dalo glas in kdo naj vodi državo vnaprej,« je dejal.

Opozicija je po njegovih navedbah enotno glasovala proti temu, da bi na seji potrjevali zakone, ki so na odborih dobili podporo zaradi tega, ker so bile poslanski skupini nepovezanih poslancev »kratene pravice do glasovanja«. Iz tega razloga bi bili po njegovih besedah tudi zakoni, o katerih bi odločali na seji, nelegitimni.

Na dnevnem redu današnjega dela redne seje je bilo sicer odločanje, ali bo DZ zahteval mnenje predsednika republike Boruta Pahorjana to temo. Za nadaljevanje seje pa je bilo predvideno odgovarjanje premierja Janeza Janše in ministrov na poslanska vprašanja. V nadaljevanju tedna naj bi potem DZ odločal o predlogu ustavne obtožbe predsednika vlade Janše ter predlogu za razrešitev predsednika DZ Igorja Zorčiča. Za predlagani dnevni red so sicer glasovali poslanci DeSUS, SNS in koalicije z izjemo dveh odsotnih poslancev SDS in enega odsotnega poslanca SMC, proti pa so bili poslanke in poslanci preostalih opozicijskih poslanskih skupin z izjemo enega odsotnega poslanca SD. Odsotna sta bila tudi poslanca narodnih skupnosti.

Potrdili nov razrez mest v delovnih telesih DZ

Vodja poslanske skupine NeP Janja Sluga je v izjavi po glasovanju pojasnila, da predloga za dnevni red seje niso podprli zaradi po njihovem mnenju še vedno neizpolnjenih razmerij v delovnih telesih med manjšinsko koalicijo in opozicijo. Po njenih besedah je bila večina zakonov, ki so bili na dnevnem redu seje, izglasovana v delovnih telesih, v katerih razmerja ne ustrezajo razmerjem med koalicijo in opozicijo. Večina zakonov je tudi škodljivih za državljane in je »zgolj v korist manjših, privilegiranih družbenih skupin«, še meni Sluga, ki pričakuje, da se bo koalicija zdaj pripravljena pogovarjati tudi o tem, da bodo razmerja v delovnih telesih ustrezno zastopana.

Po današnjem dogovoru kolegija predsednika DZ, ki je vendarle potrdil nov razrez mest v delovnih telesih DZ, po katerem bo poslanska skupina nepovezanih poslancev sodelovala v 12 delovnih telesih, je LMŠ končala obstrukcijo dela DZ, ki jo je začela 5. maja. Kot so navedli na spletni strani, je obstrukcija v veliki meri dosegla svoj cilj, saj da je koalicija, ki »si je v strahu pred predčasnimi volitvami s pomočjo podpornikov v delovnih telesih neupravičeno prisvajala mesta«, popustila. Razmerja med koalicijo in opozicijo v delovnih telesih so zdaj ustreznejša, a po njihovi oceni še zdaleč ne optimalna.

Janša: To je absurd na kvadrat

Janez Janša se je na glasovanje odzval na twitterju in ga označil za »absurd na kvadrat«. »Predsednik DZ Igor Zorčič je glasoval proti dnevnemu redu redne seje, ki jo vodi. In s tem preprečil obravnavo vrste pomembnih rešitev za ljudi, pa tudi ustavne obtožbe, ki jo je vložila opozicija,« je zapisal in dodal ključnik #butale.

Da je absurd, da Zorčič glasuje proti dnevnemu redu seje, ki jo je sklical, je v izjavi za medije v DZ ocenil tudi vodja poslanske skupine SDS Danijel Krivec. Kot je dejal, takšnega zapleta ne pomni, pa je že dolgo v parlamentu. Glasov imajo sicer dovolj, vendar pa takšnega zapleta niso pričakovali, je dodal. Spomnil je, je bila ključna točka seje ustavna obtožba. »Da glasujejo proti svoji točki, je zame nerazumljivo. Očitno se bojijo glasovanja o predsedniku DZ,« je pripomnil. Napovedal je, da se bodo glede na poslovniške možnosti o prihodnjih korakih še posvetovali.

Opozicija poziva na predčasne volitve

Že kmalu po glasovanju so poslanci LMŠ, SD, Levice in SAB vložili zahtevo za izredno sejo, na kateri bi glasovali o ustavni obtožbi predsednika vlade. »Glasovanje bo priložnost, da se vse poslanke in poslanci pri sebi odločijo, ali podpirajo ta dejanja, ki smo jim danes priča, ali imajo toliko poguma in toliko zavesti do države, da so sposobni iti na volitve,« je dejal Šarec.

Vodja poslanske skupine SD Matjaž Han je izpostavil, da se je prvič zgodilo, da koaliciji ni uspelo izglasovati dnevnega reda redne seje. »Koalicija je manjšinska in če ni postrojena, težko sprejema kakršno koli zakonodajo. Zato se morajo tisti, ki govorijo, da imajo v tem parlamentu večino, resno zamisliti,« je poudaril. Po njegovi oceni v opoziciji verjetno ne bodo dobili 46 glasov, kolikor je potrebnih za ustavno obtožbo predsednika vlade. Na drugi strani pa tudi v koaliciji vedo, da bodo težko razrešili predsednika DZ Igorja Zorčiča. »Zaradi odgovornosti do ljudi in države je zato zadnji čas, da se predsedniki strank dogovorijo o datumu predčasnih volitev,« je ocenil Han, ki meni, da bi bilo volitve najbolj smiselno izvesti po predsedovanju Svetu EU.

Maša Kociper, vodja poslanske skupine SAB, pa je dejala, da se je danes ponovno izkazalo, da koalicija v DZ nima večine in ne more izglasovati niti dnevnega reda seje. »Na vsakem koraku se kaže, da imamo viseč parlament, ki težko dela in težko potrjuje vladne zakone. Prepričani smo, da bi bilo treba razpisati predčasne volitve,« je dejala.