Devet krogov so nogometaši Olimpije držali prvo mesto na lestvici prve lige, imeli vmes že velikanskih 7 točk prednosti pred Mariborom, a ga nato začeli lomiti. Včeraj pa so ga v 34. krogu nemara dokončno polomili v Celju, kjer so doživeli tretji poraz (0:4) na zadnjih petih tekmah, na katerih so od možnih 15 vknjižili le dve točki. Maribor jih je na drugi strani 10, kar je bilo dovolj, da se je dva kroga pred koncem prvenstva znova povzpel na vrh, na katerem ima točko prednosti pred Olimpijo. Tretja Mura po remiju z Aluminijem za prvim mestom, le da za drugim tekmecem, še naprej, kot pred tem krogom, zaostaja za tri točke.

Polom Olimpije

Pritisk pomembnosti tekme, na kateri moraš zmagati, moštvo lahko bodisi spodbudi, da na igrišče priteče z »nožem med zobmi« in kar leti, lahko pa noge »naredi težje«, zaradi česar igra ne steče. Gostovanje pri Celju je prineslo nov dokaz, da se to drugo Olimpiji dogaja že redno. Gostitelji so namreč v primerjavi s tekmecem igrali, kot da delujejo na turbo pogon, z lahkoto prihajali do priložnosti in v uvodnih ter zaključnih minutah prvega polčasa dve tudi izkoristili. Že v sedmi minuti je lep gol z okoli 18 metrov dosegel Ivan Božić, v 43. pa je bil po lepi moštveni akciji zanesljiv Ester Sokler. Ljubljančani so do prvega strela na gol prišli šele po dobre pol ure, ko je prek gola streljal Gal Kurež, kljub temu da so v drugem polčasu igrali bolj napadalno, pa so ob koncu še dve priložnosti izkoristili Celjani – prvo tri minute pred koncem, ko je za 3:0 zadel Mičo Kuzmanović, drugo pa v sodnikovem podaljšku, ko je lepo zaključil še Filip Dangubić. Celje je tako prišlo do tretje zmage na štirih tekmah pod vodstvom trenerja Agrona Šalje in se povsem vključilo v boj za mesta, ki zagotavljajo neposreden obstanek v ligi. »Super prvi polčas in pameten drugi,« je bila kratka ocena Šalje, medtem ko je bil trener Olimpije Goran Stanković realen: »Tudi če bi igrali še eno tekmo, gola ne bi dosegli. Poraz boli, a prvenstva še konec.«

Maribor suvereno, zaspana Mura

Mariboru je medtem na tekmi proti Gorici uspel prvi od zgoraj opisanih scenarijev, saj je nemudoma močno pritisnil. V četrti minuti je že zatresel prečko, v enajsti pa po akciji Rudija Požega Vancaša in Jana Repasa prek Jana Mlakarja prišel do vodstva, ki ga je isti igralec z enajstmetrovke povišal v sodnikovem podaljšku prvega polčasa. Drugi je bil tako zgolj formalnost in temu primerno dolgočasen, eno od priložnosti pa so Mariborčani vseeno izkoristili, ko je bil v 63. minuti natančen Repas – in s tem tudi dokončno zapečatil usodo Gorice, ki je izgubila vse možnosti za obstanek. »Veselijo me požrtvovalnost, garanje in disciplina v obrambi, medtem ko 'spredaj' tu in tam še kaj zmanjka, a smo pač še vedno v procesu grajenja prepoznavne igre,« je po tekmi povedal trener Maribora Simon Rožman.

Poraza Olimpije so se zagotovo razveselili tudi pri Muri, ki je na gostovanju pri Aluminiju prikazala precej bledo igro, a s točko ostala »le« tri oddaljena od prvega mesta. V prvem polčasu njeni igralci denimo sploh niso streljali v okvir gola in tekma se drugače kot brez zadetkov niti ni mogla končati. »Težka tekma proti zahtevnemu nasprotniku, delitev točk je bila pravična,« kaj preveč o zaspani tekmi ni imel povedati niti trener Mure Ante Šimundža.

Na drugih tekmah je Bravo v Šiški proti Taboru z že 15. remijem sezone pred Sežanci zadržal točko prednosti v boju za čim višji položaj v osrednjem delu lestvice, Domžale pa so z zmago proti Kopru ohranile realne možnosti za tretje mesto.