Mohorič je v levem ovinku pri veliki hitrosti izgubil nadzor nad kolesom. Kot je moč sklepati iz posnetka, ga je presenetila luknja na cestišču, nato pa ga je katapultiralo v zrak. Naredil je salto in z glavo udaril ob tla. Pri tem je razpadlo njegovo kolo.

V šoku se je nemudoma pobral in je želel nadaljevati z dirko, a so ga zaradi suma poškodb glave in hrbta na nosilih odpeljali v bolnišnico.

Mohorič je tako že drugi član ekipe Bahraina, ki je zaradi padca moral predčasno končati dirko. Pred njim je že grdo padel kapetan ekipe Španec Mikel Landa. Slovenijo sedaj na Giru zastopa zgolj še Jan Tratnik, ki je prav tako član ekipe Bahrain-Victorus.

Iz bolnišnice v Avanzzanu je klubski zdravnik za Radio Tour sporočil, da ima 26-letnik iz Podblice pretres možganov in da bo noč preživel v bolnišnici na opazovanju.

Mohorič je v mladinskih kategorijah osvojil naslova svetovnega prvaka (2012 in 2013), zmagal je na etapah dirke po Španiji in Italiji. Je eden najboljših kolesarjev v spustih, njegov »izum« je tudi poseben aerodinamični položaj, pri katerem sedi na okviru kolesa namesto na sedežu, a je to od začetka aprila prepovedano.

Etapa in rožnata majica Bernalu

Kolumbijec Egan Bernal (Ineos Grenadiers) je zmagovalec devete etape kolesarske dirke po Italiji. Na vrhu smučarskega središča na Campo Felice je bil na zadnjem makadamskem odseku navkreber boljši od Italijana Giulia Cicconeja in Rusa Aleksandra Vlasova ter prevzel rožnato majico vodilnega.

To je bila 18. zmaga 24-letnega Kolumbijca, ki je na tem Giru znova tisti stari Bernal, ki je leta 2019 dobil dirko po Franciji. Težave s križem pa so očitno preteklost.

V skupnem seštevku ima Kolumbijec 15 sekund naskoka pred Belgijcem Remcom Evenepoelom (Deceuninck-Quick-Step), ki je etapo končal na četrtem mestu. Tretji je Vlasov (Astana-Premier Tech) z zaostankom 21 sekund. Ciccone (Trek-Segafredo) je četrti (+0:36). Razlike med favoriti so še naprej majhne, po treh dneh pa je rožnato majico slekel Madžar Attila Valter (Groupama-FDJ). Zdaj je v skupni razvrstitvi peti.