Kolesarji so opravili z osmo etapo od Foggie do Guardije Sanframondi. Na njej so v 170 kilometrih premagali 3400 metrov nadmorske višine in opravili z dvema kategoriziranima vzponoma. Etapa je po pričakovanju pripadla ubežnikom, ki pa so se za preboj v beg morali močno potruditi. Na koncu je uspelo devetim kolesarjem, etapo pa je dobil Victor Lafay (Cofidis), ki je prišel do svoje prve zmage v profesionalnem kolesarstvu.

Mohorič ni šel v beg

Uvodni dan drugega tedna dirkanja na italijanskih cestah se je pričel silovito. Na odprti cesti z veliko veliko vetra je bil tempo v prvih 50 kilometrih brutalen. Ekipe s kandidati za visoka mesta v skupnem seštevku niso ničesar prepuščale naključju, da bi morda zaradi vetra prišlo do razpada glavnine na ešalone, zato so pokrivale tudi številne napade kolesarjev, ki so skušali preiti v beg. Ta se je uspešno oblikoval šele po 50 kilometrih, ko cesta ni bila več tako na odprtem in veter ni povzročal tako velike nevarnosti. Glavnina je umirila svoj tempo, v ospredje pa se je uspešno prebilo devet kolesarjev, ki so si nato hitro privozili sedem minut prednosti, kar je zadostovalo vse do konca. V beg se ni uspel prebiti Matej Mohorič, ki je bil zaradi profila etape, na kateri je bil tudi dolg spust, med kandidati za uspeh. Zanimivo je, da v ubežni skupini ni bilo prav nobenega kolesarja Bahrain-Victorusa.

Brez sprememb v skupnem seštevku

Deveterica je skupaj uspešno bežala 120 kilometrov in se je za ciljno zmago pomerila na zaključnem vzponu, dolgem sedem kilometrov. Že takoj na začetku, ko je bil vzpon najbolj strm, je napadel Francoz Lafay, ki se je uspešno otresel ostalih kolesarjev in nato sam pod nadaljeval do velike zmage. Drugi je bil Francesco Gavazzi (EOLO), ki je zaostal 36 sekund, tretji Nemec Nikias Arndt (DSM), ki je zaostal še dodatno sekundo. Zadnji vzpon je bil prelahek, da bi v skupnem seštevku prišlo do kakšnih sprememb. Kapetani so sicer malce pretegnili svoje noge, a so ciljno črto prečkali družno. Verjetno pa so malce tudi varčevali z močmi, saj jutri kolesarje čaka še precej težja etapa s kar štirimi kategoriziranimi vzponi. Rožnato majico bo tudi jutri nosil Madžar Attila Valter.