»Odločitev ni lahka. V svoji karieri sem imel veliko vzponov in padcev in vedno se mi je uspelo vrniti. Če tolikokrat ne obupaš, je potem res težko sprejeti odločitev, da je sedaj pa dovolj. Nekako sem po letošnji sezoni razumno sprejel, da je tega dovolj in da si poiščem neke druge cilje,« je Ljubljančan Jernej Damjan pojasnil svojo odločitev o koncu kariere. S tem je zaključil neko poglavje v svojem življenju, ki ga je spremljalo skoraj 28 let, saj se je prvič na skakalnice podal novembra leta 1993. Skakati je začel pri skakalnem klubu Ilirija, kariero pa zaključil kot član kluba iz Ihana. »Oba kluba sta 'kriva' za to, da sem, kjer sem,« se je zahvalil kluboma, katerih član je bil skozi svojo dolgoletno in bogato kariero.

Vzdevek dobil zaradi počepa

Damjan je hitro nakazal svoj skakalni talent, predvsem ga je odlikovala izjemna eksplozivnost, največ težav pa je imel z gibljivostjo gležnjev, kar je izrednega pomena za skakalca. S težavo se je soočil na svoj način in svojim lastnostim priredil skakalni počep. Od tod tudi izvira njegov vzdevek »Jajc«, s katerim je poznan v svetu smučarskih skokov. Na tekmah svetovnega pokala je debitiral le dobrih deset let zatem, ko se je prvič seznanil s skakalno opremo. Deseti januar leta 2004 je za večno ostal v njegovem spominu, ko je v Liberecu na Češkem svoj prvi nastop zaključil na 43. mestu. V naslednjih 17 letih svoje kariere je v svetovnem pokalu zbral še 270 nastopov. Zadnjič je na tekmah najvišjega ranga tekmoval 14. marca 2019, ko je bil v Trondheimu 33., zadnje točke pa je osvojil istega leta na tekmi v Willingenu 16. februarja.

V vmesnem obdobju je zbral številne uspehe. Osemkrat je stopil na zmagovalni oder kot posameznik, dvakrat celo kot zmagovalec. Prvič je slavil leta 2014 v Saporu, drugič pa je vso konkurenco pokoril na Finskem v Ruki tri leta kasneje. Skupaj je v svetovnem pokalu zbral 3388 točk. Še bolj kot na posamičnih tekmah je blestel na ekipnih, kjer je bil nemalokrat ključni člen slovenskih orlov pri doseganju odmevnih rezultatov. V svetovnem pokalu mu lahko tako pripišemo še dve dodatni zmagi in sedem uvrstitev na zmagovalne stopničke.

Z ekipo je blestel tudi na velikih tekmovanjih, saj ima tudi štiri kolajne s svetovnih prvenstev. Prvič je bil z ekipo bronast leta 2005 na srednji skakalnici v Oberstdorfu, prav tako je bil tretji šest let kasneje v Meki smučarskih skokov v Oslu, na tekmi, ki je imela le eno serijo. Preostali dve kolajni sta s SP v poletih, v Vikersundu je domov prav tako odnesel bron, v Oberstdorfu 2018 srebro. »Zelo rad sem tekmoval na ekipnih tekmah. Veliko lepše je, ko se ob tebi veselijo še drugi. Na posamičnih tekmah si bolj ponosen sam nase, a ker opaziš druge žalostne obraze, sem tudi sam težko pokazal vsa svoja čustva. Prav vsaka kolajna ima tudi svojo zgodbo,« ne dela razlik med uspehi.

Edino razočaranje, ki ga nosi v sebi, so olimpijske igre. »Že to, da ne vem točno, ali sem bil v Sočiju 8. ali 9., veliko pomeni. Iz olimpijskih iger nikoli nisem potegnil tistega, kar sem si želel. Če bi pa imel v svoji vitrini še kolajno z iger, bi lahko rekel, da sem povsod nekaj nabral.« Na OI je nastopil štirikrat. Na tekmah pod petimi krogi je nastopal od leta 2006 v Torinu do 2018 v Pjongčangu. Vmes so bile igre še v Vancouvru 2010 in Sočiju 2014, njegov najboljši rezultat je deveto mesto iz Sočija, dvakrat pa je bil z ekipo peti.

Uspešen tudi zunaj skokov

Njegova največja odlika je bila vedno ta, da je bil zelo dostopen in prijazen. Rad se je družil z mediji in je skrbel, da se je o njem vedno lepo pisalo. Nikoli ni povzročil velikega škandala, ves čas pa je tudi razmišljal, kaj bo delal po koncu profesionalne kariere. Svoj šport je tako izkoristil tudi za pridobivanje novih prijateljstev in poznanstev. Vedno je bil zelo priljubljen med tujimi skakalci, cenili so ga tudi na mednarodni zvezi FIS, prav tako je rad na pomoč priskočil tudi domači krovni zvezi (SZS).

Od leta 2013 je bil na SZS predstavnik vseh tekmovalcev, zadnji dve leti je predstavnik skakalcev v komisiji tekmovalcev pri mednarodni smučarski zvezi (FIS), od lani pa je bil tudi član delovne skupne FIS, ki je soustvarjala pravilnik obnašanja za tekmovanja v času pandemije. Na SZS so potrdili, da bodo z Jernejem sodelovali še naprej, a njegova točna funkcija še ni znana, prav tako še vedno opravlja funkcijo predstavnika skakalcev pri FIS, zato bo s športom ostal povezan tudi po koncu kariere.

Kljub zahtevnemu življenju profesionalnega športnika si je Damjan, ki bo 38. rojstni dan praznoval konec meseca, uspešno uredil družinsko življenje. Leta 2012 je v zakonski jarem skočil s pevko Tayo, s katero imata tudi hčerko Niki. Družinica je svojo medijsko prepoznavnost izkoristila sebi v prid, saj je zelo dejavna na družbenih omrežjih, kjer ima svoj kanal Damjan Family. Na platformah youtube in instagram zvesto skrbi, da so njihovi sledilci seznanjeni z njihovim družinskim življenjem. Za zagotovljeno varno prihodnost pa je Jernej poskrbel tudi tako, da je končal študij marketinga na fakulteti DOBA.