Vse kaže, da rek »dober glas seže v deveto vas« drži. Razstava učencev OŠ Gorje, ki je na ogled v infocentru TNP Triglavska roža na Bledu, je namreč med obiskovalci Bleda od blizu in daleč postala pravi hit. Za to je vsekakor zaslužna njena zanimiva vsebina. Osmošolci so namreč pod mentorstvom profesorja umetnosti Primoža Poklukarja ustvarili kiparske umetnine po predlogah znanih slik umetnikov. Izdelki, ki so jih navdihnile podobe velikih mojstrov, gorjanski šolarji pa so jim dodali še tretjo dimenzijo, dokazujejo, da so kljub nenavadnim razmeram v zadnjih dveh šolskih letih otroci neverjeten vir ustvarjalne energije.

Brezam, ki jih je uničil žledolom, so povrnili življenje

Projekt Preobrazbe je po časovnem obsegu daljši od obdobja trenutne epidemije, nam je pojasnil mentor avtorjev razstave profesor Poklukar. »Izdelki so nastajali tri šolska leta z različnimi skupinami učencev. Vsak od kipov nosi svojo zgodbo. Osnova nekaterih je les, pri čemer smo uporabili breze, ki jih je pred sedmimi leti v okolici šole uničil žledolom. Nekaj kosov smo pobrali in shranili oziroma rešili, preden so jih domačini odpeljali na razrez. Želel sem jim dati novo življenje. Ideja je nekaj časa zorela, preden smo z učenci začeli spreminjati kose lesa v kipe,« pojasnjuje zametke ustvarjanja izdelkov za razstavo.

»Iskal sem ideje, kako bi lahko z učenci ustvarjali montažne kipe iz čim več naravnih materialov in morda tudi s kakšnim odpadnim. Velik izziv je tudi, kako sliko, ki je na dvodimenzionalni ploskvi, spremeniti v kip, ki se ga bo dalo obhoditi. Otrok mora za to, da oblikuje tudi ozadje, ki ga na sliki ni videti, uporabiti veliko domišljije,« nas je mentor opozoril med sprehodom po razstavi. Nabor slikarskih del, ki so otrokom služila kot predloge, je pripravil sam, učenci pa so si med njimi izbrali svoje. Ustavimo se pred Kofetarico Ivane Kobilca. »Osnova zanjo je naša šolska breza, ki jo je uničil žledolom. Učenci so uporabili slamo, ki so jo prinesli od doma, dodali so ji nekaj žice, ki je služila kot elektromaterial, ter blago in pluto,« pokaže na podrobnosti ob kipu.

Ustvarjali so tudi med izobraževanjem na daljavo

Poklukar nas je opozoril, da je eden od kiparskih izdelkov nastal tudi med izobraževanjem na daljavo. Predstavil nam ga je kar avtor sam. Učenec Jure Larisi nam je pojasnil, da mu je ustvarjanje kipa Ivana Cankarja vzelo zgolj en dan. »Kar hitro je šlo. Kip je narejen iz lesa, oče mi je pomagal s sekularjem. Cankar ima na glavi namesto las ovčjo volno. Obrvi, brki in nos so narejeni iz verige za motorno žago, oči pa iz žebljičkov in kovinskih krogcev,« je povedal. Doma so mu malo pomagali tudi z idejami. Dobro je bilo, da je izdelek nastal med izobraževanjem od doma, ker je mladi umetnik lahko doma uporabljal orodje, ki ga morda v šoli ne bi mogel, dodaja.

Mentor Poklukar pa je učencem, ki so si ravno ogledovali razstavo, pojasnil še, da je osnova za Cankarjev kip slikarsko delo Hinka Smrekarja. Ta je Ivana Cankarja upodobil kot zapornika na Ljubljanskem gradu. Obiskovalce razstave je poučil, da si je treba kipe vedno ogledovati z vseh strani. Ob vsakem delu pa je opozoril tudi na predlogo, po kateri je nastalo, in na hram kulture, v katerem si lahko to slikarsko delo tudi ogledajo.

Ravnateljica OŠ Gorje Mojca Brejc je nad izdelki učencev in njihovo ustvarjalnostjo navdušena. Poudarja, da idej za ustvarjanje tudi med izobraževanjem na daljavo ni manjkalo, učenci pa so ob ustreznih spodbudah profesorja, po katerih slovi na šoli, pošiljali fotografije neverjetnih izdelkov, ki so na ogled na šolski spletni strani. Le material in okolje za ustvarjanje sta se razlikovala od tistih med poukom. Tako so na primer ustvarjali slike iz cvetov in drugih delov rastlin, ki so jih polagali na domača dvorišča in fotografirali.