V kuhinji je za pripravo okusnih in kakovostnih jedi najprej pomembna primerna posoda. Kajti še tako dober kuharski mojster lahko le ob primerni posodi izrazi svoj talent.

Od ognjevarnega stekla do glinene posode

Posode iz ognjevarnega stekla so lepe in lahke za vzdrževanje. Največkrat se jih uporablja za peko v pečici. Njihova prednost je lahko čiščenje in vzdrževanje. Če se na njih pojavijo rumene lise, se jih očisti z nekaj kapljicami čistila, kombinacije kisa in sode bikarbone, in žičnato gobico. Te madeže se odstrani, ko je posoda ohlajena in je za njo že prvo čiščenje v pomivalnem stroju.

V zadnjem času se v kuhinjah pojavljata tudi bakrena in glinena posoda, za kuhanje in kot dekoracija, saj imata oba materiala prav poseben čar. Glineno posodo priporočajo za zdravo pripravo hrane v pečici, vendar je ta bolj občutljiva in zahteva nekaj več vzdrževanja ter pazljivosti. Predvsem pa pri njej ne smemo pozabiti, da zahteva za kuho ali peko veliko tekočine. Po vsaki uporabi jo je treba oprati s toplo vodo in ne s čistili za pranje posode.

Bakrena posoda je privlačnega videza in ima zaradi visoke kakovosti tudi visoko ceno. A pravi kuharji si jo bodo privoščili, saj je primerna za počasno in enakomerno kuhanje, profesionalci pa jo imajo radi predvsem za pripravo bolj zahtevnih jedi. Zaradi možnosti prehajanja kovin v hrano je treba slednjo po kuhanju v bakreni posodi takoj umakniti na krožnik ali v drugo posodo.

Med težje kuhinjske pripomočke sodi litoželezna posoda. Ljubitelji jo imajo radi, ker je zelo trpežna in vsestransko uporabna, a velja opozoriti, da jo lahko napade rja, zato jo je treba, enako kot glineno, čistiti le s toplo vodo, brez čistila. Radi jo imajo tudi ljubitelji priprave palačink, saj se v celoti, enakomerno in hitro segreva. Glineni in litoželezni posodi je skupno, da se obe po dolgotrajni neuporabi najprej namaže z maščobo in šele nato uporablja.

Emajlirana, nerjavna in teflonska posoda

Emajlirana posoda je najpogostejša v domačem gospodinjstvu in tudi najprimernejša za več načinov kuhanja. V njej lahko uporabljamo različne kuhinjske pripomočke, in to brez bojazni, da bi jo poškodovali. Pri tej posodi je treba upoštevati le, da je kljub robustnemu videzu občutljiva za udarce in visoke temperaturne razlike.

Posoda iz nerjavnega jekla je zelo lepa, sploh suha je zelo sijoča, njena prednost pa je, da se hrana v njej hitro skuha. Žal pa je tudi ta lahko zahtevna za vzdrževanje, zato je treba v primeru, če se vam kakšna jed prime dna, zopet poseči po mešanici sode bikarbone in alkoholnega kisa.

Pri negi emajlirane posode pa je dovoljena tudi uporaba abrazivnih sredstev.

Emajlirani posodi po priljubljenosti sledi teflonska, v zadnjem času je priljubljena lahka aluminijasta s teflonsko prevleko. Zaradi dna črne barve ni primerna za pripravo raznih karamel ali sladkih omak, saj se ne vidi, kdaj je jed spremenila barvo. V teflonski posodi pa se v nobenem primeru ne sme uporabljati kovinskih pripomočkov, ne mešalk ali zajemalk z ostrimi robovi, saj se hitro poškoduje. Poškodovano teflonsko posodo je treba nemudoma zavreči! Tudi ta posoda sicer ne zahteva veliko vzdrževanja, lahko se jo pomiva v pomivalnem stroju, najraje pa ima ima le toplo vodo in nekaj čistila.