Spletni koncert iz Gallusove dvorane Cankarjevega doma z multiinštrumentalistoma, skladateljema in improvizatorjema Boštjanom Gombačem in Eduardom Raonom si lahko nocoj ob 20. uri ogledate brezplačno v spletnem prenosu na youtube kanalu in prek facebook strani Cankarjevega doma. Gre za koncert znotraj utečenega cikla Cankarjevi torki, ki je v času covid ukrepov narekoval drugačen pogled na prezentiranje glasbe, med drugim je tako nastal nov podcikel solo / duo / solo. V intimnem koncertnem vzdušju se avtorja predstavita skupaj pa tudi vsak zase.

Prvič skupaj na oder

Tokratna glasbena gosta Boštjan Gombač in Eduardo Raon sta nedvomno posebneža med klasično izobraženimi glasbeniki, saj ju nemiren ustvarjalen duh ves čas potiska v nove izzive, tokrat pa tudi prvič skupaj na oder. Gombač, prejemnik nagrade Prešernovega sklada, je med inštrumenti najprej poprijel za klarinet, pozneje še za različna pihala, trobila, inštrumente s tipkami, tradicionalna glasbila različnih ljudstev, zvončila in druge predmete, ki proizvajajo zvok. Kot vnet zbiralec inštrumentov jih ima doma že krepko več kot 300 različnih vrst.

Tokrat bo na oder s sabo prinesel altovski in basovski klarinet, fujaro, ki je prefinjena slovaška ljudska pastirska zvonasta pokončna piščal, shruti box oziroma tradicionalno indijsko glasbilo na meh, še druge različne piščali, krilni rog, žepno trobento, sedel bo za klavir, v zvok pa bo pretopil še lastni žvižg.

Portugalec v Sloveniji

Eduardo Raon je portugalski glasbenik, harfist, skladatelj, eksperimentator in improvizator, ki igra tudi kitaro, klavir in lutnjo, nocoj pa bo igral na harfo in skrbel še za elektroniko. Že veliko let živi v Sloveniji in ustvarja na neodvisni improvizatorski sceni, kjer se je srečal že z veliko slovenskimi kreativci. Tako da bi lahko rekli, da je tokratno odrsko druženje z Gombačem na neki način dolgo pričakovan dogodek.

»Čeprav bosta mojstra prvič nastopila skupaj, ideja ni povsem nova, vstopila pa je v realnost na podlagi Gombačevega predloga, da bi z Raonom igral na Jazz festivalu Ljubljana. Morda tudi to postane realnost, a pred tem bosta oba igrala tudi kot solista. Čaka nas presenetljiva glasbena izkušnja, ki bi ji kakšen kulinarični recenzent dal oceno 's kruhom pomazano',« pravijo organizatorji nocojšnjega koncerta.

Glasbenika se lahko pohvalita z obsežnim koncertno-založniškim opusom, ne le v eksperimentatorskih in improvizatorskih vodah, ampak sta napisala že kar nekaj glasbe tudi za gledališke in filmske projekte. im