Med sprehodom po gozdu lahko opazimo, da se v njem rojevajo nove generacije gozdnih živali. Tudi ptiči, so opozorili v Krajinskem parku Tivoli, Rožnik in Šišenski hrib. Zato vse sprehajalce nagovarjajo, da če najdejo ptičje gnezdo, je bolje, da ga pustijo pri miru, saj so ptice zelo občutljive za motnje in spremembe v okolici gnezda. »Če se jim zazdi, da je gnezdo preveč obiskano, ga starši lahko celo zapustijo,« so povedali in dodali, da prav s pogostimi obiski gnezda pritegnemo tudi pozornost plenilcev.

Mladiči pogosto tarča plenilcev

Najdeni, ljubki mladiči se pogosto zdijo nebogljeni in zapuščeni, vendar to večinoma ni res. Njihovi starši so verjetno nekje v bližini in čakajo, da se umaknemo. Pri številnih vrstah ptic pevk mladiči zapustijo gnezdo, ko jim zraste perje, niso pa še sposobni leteti. Na tleh preživijo nekaj dni in v tem času se jim dokončno razvijejo letalna peresa. Starši jim medtem še kar nekaj časa prinašajo hrano in jih s klici opozarjajo na nevarnost. »Za nekatere vrste ptic je prednost, da čim prej zapustijo svoje gnezdo. Gnezda niso vedno varno in prijetno bivališče. Pogosto so tarča plenilcev, ki z lahkoto najdejo gnezdo, polno glasnih mladičev, gnezdo pa je lahko za ptice tudi vir parazitskih okužb,« opozarjajo in dodajo, da tudi zato starši mladiče vsak dan pridno hranijo od jutra do večera, da mladiči čim prej odrastejo in zapustijo gnezdo. Ko mladiči gnezdo zapustijo, se razkropijo naokoli, starši pa jih lahko vodijo vsak dan na drugo prenočišče, s čimer povečujejo verjetnost njihovega preživetja. »Tudi če plenilec najde enega mladiča, ob tem ne pokonča še vseh drugih, kot bi se zgodilo, če bi našel polno gnezdo.«

Tako imajo lastovke, detli in nekateri drugi duplarji gnezda v duplih in na navpičnih stenah. »Taka gnezda so nekoliko bolj varna pred plenilci. Mladiči teh vrst se zato večinoma v gnezdih zadržujejo, dokler niso zares dobri letalci,« sporočajo iz krajinskega parka.

Najdenega mladiča pustimo tam, kjer je

V skrb za ptičje mladiče se vključujejo tudi strokovnjaki Društva za opazovanje in proučevanje ptic Slovenije (DOPPS). Ti so na svoji spletni strani zapisali, da je prav, da skrb za mladiča prepustimo njegovim staršem, saj ima mladič kljub nevarnostim, ki nanj prežijo v naravi, veliko več možnosti za dolgoročno preživetje in normalen razvoj, kot če bi zanj skrbeli v ujetništvu. Zato je najbolje, da najdenega mladiča pustimo tam, kjer je, in se čim prej umaknemo. Če ga ogrožajo plenilci (na primer mačke), ga postavimo na varnejše mesto (grm, drevo, živa meja, balkon, okenska polica). Pomembno je, da je to mesto v bližini in dostopno staršem, ki skrbijo za mladiča. Voh v življenju ptic nima tako velikega pomena, zato se ni treba bati, da bodo mladiče, ki smo se jih dotaknili, starši zapustili. Ptice prepoznavajo svoje mladiče po videzu in oglašanju. Vseeno se izogibajmo prijemanju mladičev in jih raje pustimo tam, kjer smo jih našli.

Kar nekaj mladičev zapusti gnezdo, še preden znajo leteti. Mednje sodijo tudi mladiči sov, zato je najbolje, da jih pustimo na mestu, kjer smo jih našli. Tudi mladiči hudournikov včasih pristanejo na tleh, od koder ne morejo več vzleteti. »V večini primerov je rešitev zelo preprosta, saj je treba takšnega mladiča samo nekoliko dvigniti in mu omogočiti vzlet z višine.«