Na Igu gre h koncu investicija v projekt Na-kolih, s katero bodo ohranjali dediščino kolišč na Ljubljanskem barju in verjetno privabili precej turistov. Potem ko so zgradili interpretacijski center, bodo namreč predvidoma letošnjo jesen dokončali še zadnji manjkajoči del pri projektu – koliščarsko naselbino s povezovalno potjo. Občina Ig je konec marca objavila javno naročilo, postopek izbire pa se je nekoliko zavlekel. V dveh poskusih namreč niso izbrali nobenega ponudnika, zdaj pa je v teku že tretji. Župan Janez Cimperman pravi, da niso izbrali še nikogar zaradi previsoke cene.

»Cena mora biti v skladu z odobrenimi sredstvi, zato še nismo izbrali nobenega ponudnika. Gre pa za specifično delo, zato ni veliko izvajalcev, ki bi to delali. Pri javnih naročilih sta se sicer pojavljala dva. Načrtujemo, da bodo kolišča zgrajena do jeseni. Če se dela zavlečejo do spomladi, pa v tem ne bo nobene tragike,« je povedal Janez Cimperman in dodal, da so zdaj naročilo razdelili na posamezne sklope in da bo zato verjetno lažje najti izvajalca. Ponudbe so pri tretjem javnem naročilu že dobili, zdaj morajo še izbrati najboljšo.

Podjetje, ki bo dobilo posel, bo na 600 pilotih zgradilo kolibe in brv čez Iščico, poskrbelo pa bo tudi za ojezeritev, dovod vode, povezovalne poti, vstopni paviljon, sanitarije… Občina ima za ta del investicije predvidenih okrog 550.000 evrov. Celotni projekt Na-kolih bo stal skoraj 2,3 milijona evrov. Večino denarja bo prispeval kohezijski sklad Evropske unije (nekaj manj kot 1,3 milijone evrov), preostala sredstva bodo prišla iz občinskega (700.000 evrov) in državnega (dobrih 300.000 evrov) proračuna.

Gostje iz tujine že prihajajo na Ig

Koliščarsko naselbino bodo sicer postavili na 4200 kvadratnih metrov. Sestavljalo jo bo pet objektov, ki jih bo povezovala pot na kolih, trije od njih bodo na voljo za ogled. Medtem bo v interpretacijskem centru na razpolago 430 kvadratnih metrov razstavnih površin, navezoval pa se bo tudi na prenovljeno kaščo. Za vsebino v razstavnem prostoru bosta skrbela Javni zavod Krajinski park Ljubljansko barje in ZRC SAZU, ki sta z občino partnerja pri projektu. Obiskovalci se bodo med interpretacijskim centrom in koliščarsko naselbino lahko sprehodili po učni poti, na kateri bodo spoznali sobivanje človeka in narave, zgodovino Ljubljanskega barja in pomen ohranitve naravnega okolja.

»Za turizem je ta projekt super zadeva. Morda se Ižanci še ne zavedamo, kaj gradimo. Kakšen pomen ima ta projekt za razvoj turizma ne le v naši občini, ampak v širšem prostoru in seveda, kako pomemben je za ohranjanje kulturne in naravne dediščine. Ne nazadnje so kolišča vpisana na seznam svetovne kulturne dediščine pri Unescu,« je dejal župan Janez Cimperman in dodal, da ljudje iz tujine že zdaj prihajajo na Ig, da bi videli kolišča. A jih morajo razočarati, kajti več tisoč let stara znamenitost bo ostala pod zemljo, medtem ko bo njeno rekonstrukcijo iz tretjega tisočletja pred našim štetjem mogoče videti kaj kmalu.