»Ni jih besed, s katerimi bi opisali tragedijo, ki se je zgodila danes ponoči,« je medijem s skrušenim glasom dejal vodja policije Vince Niski. Na rojstnodnevno zabavo v parku mobilnih hišic je nekaj po polnoči vdrl moški, ubil šest povabljenih, med njimi je bilo tudi njegovo dekle, na koncu pa je sodil še sebi. Žrtve naj bi bile med seboj v sorodu, med njimi tudi ni bilo otrok, ki pa so sicer bili na zabavi, poroča lokalni časnik The Gazette. Motiv za strelski pohod še ni znan. »Vsi, ki so bili na kraju zločina, so povsem pretreseni. To je nekaj, za kar upaš, da se v tvoji skupnosti ne bo nikoli zgodilo,« je še dejal Niski in someščanom obljubil, da bo policija skušala najti odgovore na vsa vprašanja.

Mislila, da je nevihta

Slavljenci so bili trije, 28-letna Nubia, njen tri leta starejši brat Melvin in njuna 54-letna mama Joana. Če se ne bi Nubia z možem okoli desete ure zvečer odpravila domov, bi se tudi zanju noč lahko končala krvavo. Izgubila je tri ožje sorodnike, dva brata in mamo. »Strelca sem srečal samo enkrat. Bil je normalen, nič posebnega. Večino časa je bil tiho, deloval je zelo resno. S seboj je vedno nosil pištolo,« je za The Gazette povedal Freddy Marquez. Streli sredi noči so prebudili mnoge sosede. »Slišala sem krike in jok. Ne morem verjeti, da se je to zgodilo na materinski dan,« je povedala stanovalka, ki ni želela biti imenovana. »Mislila sem, da je nevihta, potem pa sem slišala sirene,« pa je za Denver Post opisala Yenifer Reyes.

Najbolj krvavo še vedno v Columbinu

Nedeljska tragedija je četrto najsmrtonosnejše množično streljanje v zgodovini Kolorada in najbolj krvavo v mestu samem. Enako število žrtev je bilo v Colorado Springs sicer s sekiro poklanih septembra 1911, a je primer ostal nerešen. Mesto je z nekaj manj kot pol milijona prebivalci drugo največje za Denverjem. Najhujši strelski pohod v zvezni državi Kolorado ostaja množično streljanje na srednji šoli Columbine leta 1999, v kateri sta najstnika postrelila dvanajst dijakov in učitelja, takoj za njim pa se uvrsti streljanje v kinu v Aurori leta 2012 in sicer med premiero enega od filmov z Batmanom. Umrlo je dvanajst ljudi, še 70 jih je bilo ranjenih. Kolorado je četrta zvezna država v ZDA z največ strelskimi pohodi med letoma 1982 in aprilom letos. »Vodi« Kalifornija, sledita ji Florida in Teksas.