»Zaslužili smo si več kot remi, saj smo odigrali dobro tekmo. Imeli smo dovolj priložnosti za zmagoviti gol, a je zmanjkal kanček sreče. Zadovoljen sem s pristopom. Pustili so srce na igrišču in verjamem, da se nam bo to vrnilo na naslednjih tekmah,« je bil po derbiju brez golov prepričan trener Olimpije Goran Stanković. Ljubljančani so v raztrgani tekmi, v kateri je mrgolelo napak, pustili boljši umetniški vtis, a so bili neučinkoviti. Začetek derbija je obetal spektakel. Olimpija je krenila silovito, ko je Kurež po atraktivnem strelu s škarjicami za las zgrešil gol, pri dveh strelih je bil na mestu vratar gostov Jug, Vombergar pa je po nebeškem skoku s silovitim strelom stresel prečko.

Navijaška podpora z zunanje strani stadiona

Olimpija je imela podporo navijačev z zunanje strani stadiona, ki so že po desetih minutah nase opozorili z ognjemetom, pirotehniko in dvema topovskima udaroma, po katerih se je trener gostov Simon Rožman pritoževal pri četrtem sodniku. Načrte Olimpije je presekala poškodba Vombergarja, ki je zapustil igrišče že po 25 minutah zaradi pekoče bolečine v mišici in je izgubljen najmanj za tekmo v sredo v polfinalu pokala z Domžalami. »Po njegovem odhodu smo uporabili načrt B. Vombergar je ujel ritem in če bi igral do konca, bi dosegel tudi zadetek,« je prepričan Stanković, ki je najbolj zadovoljen, da ima Olimpija v boju za prvaka vse v svojih rokah. »Verjamem v fante. Vesel sem, da smo se po slabih rezultatih psihološko vrnili v življenje. V izenačeni ligi je mogoče vse. Ker Maribor in Mura ne igrata v pokalu, sta v prednosti, ker imata teden dni počitka do naslednje tekme,« je dodal Stanković.

Potem ko so Mariborčani trpeli v uvodnih minutah, so nato vzpostavil ravnotežje, kar je prineslo bitko na sredini igrišča in veliko netočnih podaj. »Ostaja grenak priokus, ker smo si zelo želeli zmage. Tudi če bi zmagali, še nič ne bi bilo odločeno. Napeto bo do konca. Zdaj moramo zadržati prednost in predvsem gledati nase. Do velikih nihanj prihaja zaradi ritma tekem na tri dni,« je menil kapetan Olimpije Timi Max Elšnik, ki se posipal s pepelom, ker je v finišu tekme slabo izvedel prosti strel z roba kazenskega prostora. Maribor v letošnji sezoni ni premagal Olimpije (ena zmaga Olimpije in trije remiji), zato so Ljubljančani v prednosti v primeru enakega števila točk.

»Čeprav nam Olimpije ni uspelo premagati, imamo še vedno možnosti za prvo mesto. Remi je realen. Razgibana, luštna tekma. Naš vstop v tekmo je bilo malo slabši, nato smo prevzeli pobudo in imeli dobro kontrolo nad igro. V drugem polčasu se je Olimpija po pričakovanju še bolj odprla in pričakali smo dve, tri dobre tranzicije ter si priigrali dve veliki priložnosti. Zadovoljen sem s tistim, na kar lahko vplivamo, torej z odnosom. Obramba je bila na primerni ravni, rezerve imamo v napadu,« je bil analitičen trener Maribora Simon Rožman.

Maribor je bil v prvem polčasu nemočen, edino priložnost pa mu je ponudil vratar Frelih s slabim izbijanjem žoge, a je bil Mlakar nezbran in je zadel vratarja Ljubljančanov. V drugem delu so gostje prišli do dveh priložnosti, a je strel rezervista Kronavetra v zadnjem trenutku odbil Korun, po darilu Freliha, ki je znova slabo odbil žogo, pa je Klinar napačno podal.

»Vložek je bil velik. Po dolgem času smo igrali v vročini. Pričakovali smo takšno tekmo. Ker je Olimpija taktično dobro stala na igrišču, je težko razviti gledljiv nogomet. Žal nismo izkoristili svojih priložnosti. Za tekmo se je že pred začetkom vedelo, da še ne bo odločila prvenstva. Le če bi izgubili, bi se tehtnica malo nagnila na stran Olimpije. Ostajamo v igri za naslov. Ne blestimo, a delamo trdo na treningih in smo na pravi poti ter se počasi dvigamo,« je menil vezist Maribora Aleks Pihler.

Dve darili Freliha Mariboru

V vrstah Olimpije je vratar Žiga Frelih s slabim izbijanjem žoge Mariboru podaril dve priložnosti, ki sta na njegovo srečo ostali neizkoriščeni. Uroš Korun je bil v kazenskem prostoru rešitelj z izbijanjem žoge ob dveh priložnostih Maribora. Vujadin Savić je bil pravi poveljnik obrambe, Vitalijs Maksimenko pa je dobro zamenjal poškodovanega Delameo Mlinarja. Na desnem boku je bil Erik Boakye, najboljši igralec tekme, nočna mora za Santosa in Kodermana. Na drugi strani je Michael Pavlovič delo opravil korektno. V zvezni vrsti je bil Timi Max Elšnik bojevit in vztrajen, a brez natančnega strela, Niku Kapunu pa primanjkuje mišične mase in pljučne kapacitete za ostre bitke. Če bi Gal Kurež dosegel evrogol, bi mu zaploskali tudi Mariborčani. Poškodba Andreja Vombergarja je oslabila napad Olimpije, čeprav se je zamenjava Mihailo Perović trudil, a mu manjka kakovosti. Đorđe Ivanović je menjal strani igrišča in obutev, a ni našel poti do gola. Trener Olimpije Goran Stanković je dobro pripravil ekipo, zahteval agresivno igro na žogo in dobro odgovoril na menjave Maribora, ko so vstopili prvokategorniki Matko, Kronaveter in Kotnik.

Vratar Maribora Ažbe Jug je imel srečo ob strelih Kureža in Vombergarja. Gostje so bili zadovoljni z igro v obrambi, kjer sta Luka Uskoković in Ilija Martinović delala manj napak kot na preteklih tekmah. Na bokih kapetan Martin Milec ni imel nobenega presežka, mladinec Vid Koderman pa se je skozi napake predvsem učil. V zvezni vrsti je Aleks Pihlar nihal v igri, saj ni vzpostavil avtoritete, mladi Gal Gorenak pa je naivno izpadal iz igre. Jan Repas je bil ena redkih svetlih točk Maribora. Denis Klinar je bil tokrat v vlogi napadalca, a premalo konkreten. Dos Santos bo še nekaj časa sanjal o prodorih Boakyeja. Največje razočaranje je bil vodja napada Jan Mlakar, ki je bil neborben in padal iz napake v napako ter očitno nazaduje. Trener Simon Rožman je postavil obrambne igralce, da je ustavil Ivanovića in predložke, ter bil uspešen.