Slovenski ljubitelji kolesarstva so tudi drugi dan dirke po Italiji zaman pričakovali, da bodo kakšnega Slovenca videli na zmagovalnih stopničkah. Potem ko je prvi dan v vožnji na čas vso smetano (pričakovano) pobral Italijan Filippo Ganna, je bil drugi dan v sprintu glavnine najmočnejši Belgijec Tim Merlier. Mateja Mohoriča in Jana Tratnika v dresu Bahrain Victoriousa ni bilo v ospredju.

Leto 2021 si bo Belgijec dobro zapomnil. Giro je njegova prva tritedenska dirka v karieri, na najvišjo stopničko pa je letos stopil že četrtič. Sprint je bil znova adrenalinski in na meji padca, zelo blizu, da bi se zapletla v ograjo, pa sta bila tudi sprinterski favorit Avstralec Caleb Ewan in Kolumbijec Fernando Gaviria. Med razočaranimi je bil tudi Slovak Peter Sagan, saj je zaključni sprint končal na zanj skromnem petem mestu.

»Res sem zadovoljen in ponosen na to zmago. Že krožni promet je bil pomemben za pravi položaj v zaključku. Vedel sem, da sem na pravem mestu. Mislil sem si, da moram iti le hitreje, hitreje in še enkrat hitreje. Sprintati sem začel kar daleč od cilja, okoli 250 metrov, ampak na koncu se je izšlo,« je dejal Tim Merlier, ki je slavil zmago s prednostjo kolesa pred Italijanom Giacomom Nizzolo. »Dolgo sem se pripravljal na to dirko in vse to se zdaj obrestuje,« je dodal Merlier.

Sprinterska etapa je potekala po ustaljeni praksi velikih tritedenskih preizkušenj v prvem tednu. Glavnina je takoj po startu pustila v beg tri kolesarje in jih nato ujela dobrih 20 kilometrov pred ciljem. V zaključku so v ospredje prišli sprinterski vlaki, a do sprememb v skupnem seštevku ni prišlo. Po uvodni zmagi v vožnji na čas je v rožnati majici ostal domačin Filippo Ganna. Slovenca bosta čakala na novo priložnost, saj je Tratnik v času zmagovalca končal na 108., Mohorič pa na 127. mestu. Mogoče bo njun dan že danes, ko je na sporedu 190 kilometrov dolga etapa od Bielle do Canaleja. Bo nekoliko bolj zahtevna kot nedeljska, a kljub štirim kategoriziranim vzponom v zadnjih 70 kilometrih bi moral biti to nov dan za sprinterje, med favoriti pa se omenja osmoljenec druge etape Peter Sagan.