Igorju Ozimu se je ZKP RTV Slovenija ob današnjem jubileju poklonila z dvojno CD ploščo Koncerti z deli Wolfganga Amadeusa Mozarta, Petra Iljiča Čajkovskega, Felixa Mendelssohna - Bartholdyja in Johannesa Brahmsa. Izvedel jih je s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Orkestrom Slovenske filharmonije pod taktirkami Sama Hubada, Jurija Simonova, Neemeja Järvija in Nikolaja Aleksejeva.

Kot so zapisali na založbi, je bil Ozim že z osmimi leti sprejet na ljubljanski glasbeni konservatorij, štipendija Britanskega sveta pa mu je omogočila nadaljevanje študija na Kraljevem glasbenem kolidžu v Londonu. Uspehi na mednarodnih tekmovanjih v Ženevi (1950), Londonu (1951) in Münchnu (1953) so mu omogočili bleščečo mednarodno glasbeno kariero. Koncertiral je po vsem svetu, ob solističnih nastopih tudi v komornih sestavih, najdlje v duu s pianistom Marijanom Lipovškom.

Bogat glasbeni opus

Njegov repertoar po podatkih knjige Sto slovenskih glasbenikov obsega prek 70 violinskih koncertov z orkestrom in številna komorna dela vseh slogovnih obdobij. Nastopil je s pomembnimi svetovnimi orkestri, kot so Berlinska filharmonija, Londonski filharmonični orkester, Londonski simfonični orkester, Simfonični orkester BBC in Varšavska filharmonija.

Kot pedagog je začel v 60. letih na ljubljanski Akademiji za glasbo, nadaljeval na Visoki glasbeni šoli v Kölnu, nato še na Konservatoriju oziroma Visoki šoli za glasbo v Bernu. Nazadnje je poučeval na slovitem Mozarteumu v Salzburgu. Poleg tega je sodeloval v žirijah največjih violinskih tekmovanj in kot gostujoči profesor vodil mojstrske seminarje na uglednih univerzah in šolah v ZDA, Aziji, Avstraliji in Evropi.

Posnel je veliko plošč za evropske in ameriške izdajatelje in leta 1957 prejel Prešernovo nagrado. Po njem se je imenovala mednarodna poletna violinska šola v Velenju, ki jo je v 23 izvedbah obiskalo več kot 440 mladih violinistov.