Mestna občina Ljubljana je januarja v Rog poslala gradbince v spremstvu varnostnikov, ki so iz avtonomne tovarne izselili njene dolgoletne uporabnike in nemudoma začeli rušiti dotrajane objekte. Že sredi aprila so na MOL uresničili tudi napoved o ustanovitvi novega občinskega zavoda Center Rog, ki bo posvečen predvsem oblikovanju, arhitekturi, vizualni umetnosti in novim tehnologijam. V ponedeljek pa se je naposled iztekel še razpisni rok, do katerega so na občini pričakovali ponudbe izvajalcev, ki bodo poskrbeli za obnovo in izgradnjo objekta.

Sedem ponudnikov

Na javno naročilo se je odzvalo sedem ponudnikov, med njimi družba Strabag, ki je odgovorna za prenovo Cukrarne. Najdražjo ponudbo, vredno 24,5 milijona evrov, so pripravili v Dema plus inženiring, najugodnejšo – 18,5 milijona evrov – pa koprske Makro 5 gradnje.

Ker trenutno poteka analiza ponudb, so z občine sporočili, da o izboru še ne morejo podajati informacij. A glede na postopek razpisa se posel najbrž nasmiha prav koprski družbi. »Gradnja Centra Rog se bo predvidoma začela v poletnih mesecih 2021, ko bo zaključen postopek javnega naročila in izbran izvajalec,« načrtujejo na MOL. Dela bodo predvidoma trajala 14 mesecev.

Razstavna dvorana, knjižnica, ateljeji…

Občinski projekt je sicer v celoti vreden okoli 27,5 milijona evrov. Po sanaciji zaradi kemikalij nevarne galvane, ki je MOL stala nekaj več kot 275.000 evrov, je v načrtu obnova glavne stavbe, ki je spomeniškovarstveno zaščitena, pa dozidava severne fasade in gradnja garaže v kleti objekta. Kot je očitno iz razpisne dokumentacije, bo izvajalec odstranil vsa stara okna in stavbno pohištvo ter jih zamenjal z novimi, podobno velja za stare tlake. V pritličju je med drugim predvideno porušenje stopniščnega jedra ob severni fasadi, vzdolž rečne fasade bodo prebili slepa okna in ustvarili prehode proti nabrežju…

Združevanju programa novega Centra Rog – razstavam, prireditvam, druženju – bo namenjen vertikalni foayer, ki bo nadomestil prej omenjeno porušeno stopnišče ob severni fasadi zgradbe. V osrednji volumen stare tovarniške zgradbe bodo umestili glavno vhodno avlo, ob njej delavnice s stroji za proizvodnjo prototipov – 3D lab, pa tudi garderobe za obiskovalce. Ob nabrežju Ljubljanice bo pritlični prostor namenjen komercialni dejavnosti, torej restavracijam in trgovinam, povezanim z dejavnostjo centra. Večnamenska dvorana, razstavna dvorana in knjižnica za največ 56 oseb bodo v prvem nadstropju, v drugem in tretjem pa delovni in bivalni ateljeji ter prostori za administracijo.