Po letu premora se na slovenske ceste vrača kolesarska Dirka po Sloveniji. Slogan dirke, ki se bo pričela 9. junija pod gradom na Ptuju in se bo končala 13. junija v Novem mestu, ostaja Fight for green oziroma Boj za zeleno. Na njej bo zagotovo nastopil tudi vsaj eden izmed slovenske sedmerice, ki so člani ekip svetovne serije. Na startu bo zagotovo Luka Mezgec (BikeExchange), ki je bil prisoten tudi na današnji novinarski konferenci. Nastop Tadeja Pogačarja (UAE Emirates) še ni uradno potrjen. Bo pa Pogačar nedvomno prvo ime dirke, če se bo odločil za nastop. »Zelo sem vesel, da smo po enem letu suše nazaj na Dirki po Sloveniji, kamor se vedno rad vračam,« je uvodoma dejal Luka Mezgec, ki je povedal, da je le on iz ekipe BikeExchange zaenkrat potrjen za nastop na dirki. Zagotovil pa je, da bo ekipa prišla z močno zasedbo, nastopiti si želi tudi Esteban Chaves, ki bi tako lahko bil eden izmed glavnih izzivalcev Pogačarja v boju za zeleno majico.

Dirka po Slovenija del Pro Series

Bogdan Fink je dejal, da je Dirka po Sloveniji letos prvič uvrščena v del Pro Series, kar je druga najvišja stopnička v svetu kolesarstva. Zaradi tega in tudi zaradi termina, ko se najboljši kolesarji pripravljajo na Dirko po Franciji, je dirka vse bolj zanimiva za najmočnejše ekipe. Letos bodo na startu štiri. Poleg ekipe Mezgeca BikeExchange bodo startale še ekipe Astane, Bahrain Victoriusa in UAE Emiratesa. »Obseg petih etap je ravno prava doza, da kolesar dobi tekmovalni ritem. Zato je Dirka po Sloveniji odlična priprava pred Dirko po Franciji,« je Mezgec komentiral, zakaj se je odločil za nastop na domači dirki, ko pa so takrat na sporedu tudi druge močne predpriprave za najprestižnejšo dirko sezone. Na dirki, kjer bodo kolesarji premagali 803,7 kilometra, bo nastopilo med 130 do 140 kolesarjev. »Odvisno, ali bodo ekipe prišle v polnih zasedbah. Natančna startna lista bo znana nekje 72 ur pred začetkom dirke,« je povedal Fink, ki ni mogel potrditi, koliko Slovencev bo nastopilo na dirki. Svoje je dodal tudi Mezgec: »Kolesarji imamo svoj program, predvsem vem, da bodo Slovenci v ekipi Bahrain Victorius zelo motivirani za nastop, a je zelo odvisno, kako bodo preživeli Giro. Tritedenska dirka kolesarja lahko zelo izčrpa.«

Na Dirki po Italiji, ki se začne ta konec tedna, bosta namreč nastopila Jan Tratnik in Matej Mohorič, ki sta člana ekipe Bahraina. Skoraj zagotovo pa bo na startu Tadej Pogačar, ki je tudi sam večkrat poudaril svojo željo po nastopu, a njegove uradne potrditve o nastopu še ni bilo.

V nedeljo sovpadanje z maratonom Franja

Kot rečeno, bo 27. izvedba Dirke po Sloveniji potekala v petih etapah, trasa pa je zasnovana tako, da bodo kolesarji obiskali veliko krajev, ki do sedaj še niso gostili slovenske pentlje. Za prvi dan od Ptuja do Rogaške Slatine je pričakovati ciljni sprint glavnine, a ima etapa kar nekaj neravnin in bo omogočila tudi pobege. Drugi dan bodo kolesarji pedala začeli vrteti v Žalcu, končali pa bodo v Celju z vzponom na celjski grad. To bo prvi preizkus za najboljše na dirki, ko bodo že malce znana razmerja moči. V tretji etapi se ponovno pričakuje sprint, a po mnenju Mezgeca bo ta potekal v manjši skupini, zato sam svoje upe za zmago na etapi največ polaga prav na tretji dan od Brežic do Krškega. Četrti dan bo na sporedu kraljevska etapa, kjer bo verjetno znan tudi končni zmagovalec. Najtežji da se bo začel v Ajdovščini, zaključil pa z zahtevnim vzponom na Sveto goro nad Novo Gorico. »Vzpon je zelo strm in težak. Še bolj zahtevno pa bo, ker bomo že pred tem dvakrat premagali tudi vzpon na Ravnico. Mislim, da bomo na Sveti gori dobili etapnega zmagovalca, ki bo tudi skupni,« je etapo opisal Mezgec. Zadnji dan bo trasa potekala od Ljubljane do tradicionalnega zaključka v Novem mestu.

Organizatorji dirke pa so se odločili, da start dirke povežejo z startom največje rekreativne dirke v Sloveniji – maratonom Franjo. »Zaradi olimpijskih iger je koledar dirk malce drugačen. Zaključni dan Dirke po Sloveniji tako sovpada z Franjo in odločili smo se, da ta dva dogodka povežemo. Trasa bo sprava potekala po trasi malega maratona Franje, nato pa bo zavila proti Novemu mestu, kjer se bo dirka zaključila,« je sovpadanje dogodkov opisal Fink.

Virtualna novinarska konferenca pred Dirko po Sloveniji