Jonas obiskuje enega od škofjeloških vrtcev. Najbolj je vesel, kadar lahko zjutraj skupaj z mamo, ki v vrtcu dela, tja odide s skirojem. Kadar sta vsak s svojim, je še toliko bolj zabavno. »Včasih prehitiva brata, ki hodi v šolo in gre peš,« najbolj razburljivo dogajanje opisuje Jonas. Kljub vsemu mora za pot v vrtec včasih sesti v avto, saj z mamo nimata dovolj časa. »To ni tako zabavno. In če greš z avtom, narediš veliko dima,« nam je zaupal.

Posledice občutijo otroci

Ne le onesnaženost zraka, predvsem okolico dveh škofjeloških enot vrtcev, Biba in Najdihojca, ob jutranji in popoldanski prometni konici zajame pravi prometni kaos. »Pred enotama je takrat res kaotično in posledično tudi nevarno, ker parkirišče preplavljajo avtomobili. Nemalokrat se zgodi, da so parkirani vse povprek in razporejeni povsod, pred vhodi, pred prehodom za pešce, na pločnikih, prostorih za invalide, na zelenicah in podobno. Vse to povzroča precej razburjenja med zaposlenimi in starši, ki nas vse bolj glasno pozivajo k ureditvi razmer. Pogosti obiski redarske službe pa težav ne odpravljajo, ker kazni za napačno pakiranje dobivajo naši zaposleni ali starši otrok, ki jih želijo le pospremiti v vrtec, medtem ko parkirišča polnijo avtomobili drugih uporabnikov, odkar so bližnja parkirišča plačljiva,« opozarja Ana Bandelj, pomočnica ravnateljice in koordinatorica projekta Trajnostna mobilnost v Vrtcu Škofja Loka.

»Žal mi je, da so del tega prometnega kaosa tudi otroci,« pravi ravnateljica Vrtca Škofja Loka Janja Bogataj. »Otroci se najbolj izražajo z umetnostjo, zato je prav, da njihove stvaritve na razstavi vidijo tudi občani. Mladi so najboljši promotorji trajnostne mobilnosti in zelo dobro vedo, v kakšnem okolju želijo živeti,« pravi ravnateljica. Otroci so tako povedali, da bi se lahko po mestu, ki ne bi bilo polno avtomobilov, brezskrbno igrali in tekali naokrog. Morda bi na svojih poteh srečali tudi kakšno želvo ali drugo žival. Vsekakor pa bi bilo tudi več rož in dreves, ki jim tako ali drugače služijo za igro. Vzgojiteljice, ki so jih spremljale na Mestnem trgu ob odprtju razstave njihovih umetnin, povezanih s prometom, so njihove misli vestno zapisovale na papir in jih razstavljale po trgu.

Namesto parkirišč spodbuda k trajnostni mobilnosti

»Lokalni skupnosti želimo s temi umetninami in razstavo prikazati prometni kaos skozi otroške oči,« pravi Bandljeva. »Predvsem pa pri vsakomur želimo spodbuditi razmišljanje, kaj lahko sam naredi, da bi ga zmanjšal. Tako zaposlene kot starše otrok spodbujamo k temu, da čim več poti v vrtec ali kam drugam opravijo peš, s kolesom ali kako drugače trajnostno. Zelo malo otrok rado prihaja v vrtec z avtom. Raje vidijo, da gredo peš, s skiroji, kotalkami, kolesom. Seveda je očitno, da niso obremenjeni s časovnimi omejitvami, vendar so vseeno zjutraj radi dejavni in v družbi staršev. Zaposlene in starše tako spodbujamo k temu, da vsaj del poti opravijo peš. Tako se naša parkirišča lahko razbremenijo,« razmišlja Bandljeva.

Takšnega mnenja je tudi škofjeloški župan Tine Radinja, ki je prepričan, da širjenje parkirišč ob omenjenih dveh enotah vrtca ni ustrezna rešitev, pač pa je treba pri občanih spodbujati trajnostno mobilnost. »Po raziskavi, ki smo jo opravili konec lanskega leta, se več kot tretjina poti po našem mestu opravi na razdalji manj kot kilometer, in to večinoma z avtomobilom. Želimo, da bi takšne opravke ali pa prihod na delo, v šolo, vrtec ljudje opravljali peš oziroma s kolesom,« pravi župan in dodaja, da so otroci pomemben člen pri spreminjanju navad. »Nujna je boljša infrastruktura, boljše pešpoti in kolesarske poti, za katere skrbimo na občini. Veliko pa naredimo tudi s tem, da kot posamezniki ponotranjimo spremembe in da te postanejo naša navada,« je še prepričan.