Ne glede na to, kateri šport boste izbrali za razvedritev ter krepitev telesa in duha, pomembno je, da ste kot začetniki strpni in potrpežljivi ter predvsem previdni učenci. Izkušenejši pa odgovorni in spoštljivi v prometu in na športnih površinah. Tukaj kaže opozoriti predvsem na pravila gibanja ter uporabo ščitnikov in kakovostne čelade.

Na rolerje – za kondicijo in oblikovanje telesa

Rolanje je pri nas v velikem naskoku osvojilo navdušence za rekreacijo pred več kot dvajsetimi leti in njegova priljubljenost kar ne ugaša ne glede na vse druge oblike dejavnosti. Gre za zelo zabavno vadbo, ki krepi tako mišice kot stanje duha ter prijateljske in družinske odnose. Ob rolanju lahko izgubite odvečno telesno težo in na poti pridobite tudi nove prijatelje. Ta šport namreč nima veliko zakonitosti in ne starostne omejitve. Med rolanjem deluje celo telo, stegenske in zadnjične mišice ter mišice trebuha in hrbta. Aktivne so najpomembnejše mišice za oblikovanje postave, zato ne preseneča, da veliko žensk za vzporedno metodo izgubljanja telesne teže izbere tudi rolanje. Pa tudi moškim ni težko stopiti v obuvalo s koleščki, saj lahko sčasoma, ko obvladajo osnove vožnje, dodajo različne druge vaje, od vijuganja do počepov in tudi hitrostnega tekmovanja.

Otroci se z rolanjem srečajo že v vrtcu, takoj po dopolnjenem tretjem letu, marsikje organizirajo tudi tečaje. Namig: če ne veste, ali bo vaš otrok želel rolati ali ne, ga najprej navadite na obuvalo, stopite z njim na trdno površino, najbolje na travo, da otrok dobi občutek za ravnotežje. Že takrat pa naj ima otrok na glavi tudi čelado in ščitnike, dlančnike, komolčnike in kolenčnike. Vse to naj bo primerne velikosti. Brez te obvezne opreme naj otrok ne stopi na asfalt, saj se lahko kaj hitro zgodi nepotrebna nesreča, ki ga bo odvrnila od rekreacije. Vadite na zavarovanem praznem parkirišču ali na dvorišču. Če vam je ta oblika rekreacije blizu, otroka poučujte sami, če ne, naj se raje udeleži krajšega tečaja, kjer se bo navadil pravilne vožnje in ustavljanja. Vsi triki lahko sledijo, ko se dobro naučite osnov.

Rolkanje – praktično in zabavno

Rolke oziroma skejti se pojavljajo v več oblikah in imajo več namenov. Medtem ko nekateri prisegajo na izvajanje trikov, drugi težijo k hitremu premikanju in jim rolka lahko služi kot odlično prevozno sredstvo, za katerega ni treba skrbeti, kje in kako ga boste parkirali. Veliko mladostnikov rolko uporablja na poti v šolo ali za gibanje po mestu. Skejtanje imajo zelo radi predvsem najstniki, veliko jih prosti čas preživlja na poligonih za rolkanje oziroma v skejterskih parkih. Lahko pa si ustvarijo svojo različico poligona, pri katerem je pomembno, da je narejen iz vzdržljivih materialov in da je varen. Skejtanje je med mladimi priljubljeno tudi zato, ker pomeni obliko druženja, aktivno preživljanje prostega časa na zraku in proč od elektronskih naprav. Med rekreacijo se oblikujejo tudi odnosi, otroci se ob igri, učenju trikov in tekmovanju, pa tudi prek konfliktov, ki so del odraščanja, učijo socialnih veščin in hkrati skrbijo za vzdrževanje kondicije.

Pri nakupu rolke se je treba s prodajalcem posvetovati o njeni vzdržljivosti in mu povedati, za kaj se bo uporabljala. Včasih je treba predvsem zaradi kakovosti koleščkov odšteti nekoliko več denarja, a se naložba splača, če jo bo otrok uporabljal dlje časa.

Skiroji – že za dvoletnike ter otroke v letih in po srcu

Skiro, večji ali manjši, na treh ali na dveh manjših ali večjih koleščkih, je osvojil vse generacije. Ta preprosti pripomoček imajo radi dvoletniki, z njim se za zabavo prevažajo tudi dedki in babice. Medtem ko je električna različica tega priljubljenega prevoznega in rekreativnega sredstva zadnji dve leti hitro osvojila tudi slovenske ceste in pločnike, pa večina še vedno prisega na klasično obliko, tisto, ki je ne le bolj zabavna, temveč tudi krepi mišice nog in pomaga zlasti otrokom pri razvijanju koordinacije in ravnotežja.

Pri izbiri skiroja za otroke je pomembno, da ima krmilo, nastavljivo po višini, kakovostno zavoro in vzdržljive koleščke. Mlajši, predvsem predšolski otroci lahko prve kilometre naredijo s skirojem na treh koleščkih, saj je ta stabilnejši. Z njim se bodo naučili odrivanja, priporoča se, da se naučijo odrivanja na eni in drugi nogi, in tudi zaviranja. Enako kot pri rolki tudi pri skiroju velja, da je za kakovost treba odšteti nekoliko več denarja, zato se izogibajte predvsem trdim plastičnim koleščkom. Otrokom na začetku kupite tudi ščitnike in obvezno kakovostno čelado primerne velikosti. Poškodbe med vožnjo s skirojem so sicer med redkejšimi, a se dogajajo, sploh ko otrok osvoji določeno hitrost. Obvezna zaščitna oprema pa mora biti nameščena ves čas, če otrok s primernim skirojem izvaja trike v skejterskem parku ali na poligonu.

Še nečesa ne gre spregledati – tako kot za rolerje in rolke tudi za skiroje velja, da se smejo uporabljati le na pločnikih, poteh za pešce ter na kolesarskih stezah, stran od cest, ki so namenjene motornim vozilom. Zanje veljajo predpisi za pešce oziroma kolesarje. Glede na neštete možnosti rekreacije poskrbite, da bo ta (p)ostala del dnevne rutine in da bo ne samo zabavna, temveč tudi varna.