V ponedeljek je bilo ob opravljenih 4024 PCR-testih in 44.775 hitrih antigenskih testih potrjenih 894 okužb z novim koronavirusom. Delež pozitivnih PCR-testov je znašal 22,2 odstotka in je precej višji kot dan pred tem, ko je znašal 15,1 odstotka. V primerjavi s prejšnjim ponedeljkom, ko so potrdili 807 novih okužb, je bilo tokrat okužb za 10,8 odstotka več, a je bilo opravljenih tudi za dobrih deset odstotkov več PCR testov in za približno 40 odstotkov več hitrih testov.

V bolnišnicah je trenutno 584 covidnih bolnikov, 24 manj kot včeraj, intenzivno nego jih potrebuje 143 ali štirje manj. Umrle so še štiri osebe. Število sprejemov v bolnišnice še naprej ostaja visoko, samo včeraj je bilo na novo sprejetih 54 pacientov, odpuščenih jih je bilo 74.

V državi je po podatkih sledilnika covida 19 aktivno okuženih 9675 oseb, kar je 1,8 odstotka več kot dan prej, sedemdnevno povprečje pa se je zvišalo s 661 na 675, kar pomeni. 14-dnevna incidenca okužb na sto tisoč prebivalcev na ravni države znaša znaša 456,6. Še vedno je najvišja v primorsko-notranjski in zasavski regiji, najnižja pa v obalno-kraški in pomurski.

Inštitut Jožef Štefan, ki dnevno objavlja Prognozo širjenja covid-19 v Sloveniji, sicer ocenjuje, da epidemija počasi upada. Reprodukcijsko število je ocenjeno na R=0,96, kar pomeni, da ena okužena oseba prenese virus na manj kot eno osebo. V drugem valu se je do zdaj okužila približno dobra tretjina prebivalstva, trenutno je kužen približno približno vsak stoti prebivalec. Ob enakem trendu razvoja epidemije bi lahko v rumeno fazo prišli sredi maja, ugotavljajo pri IJS. Rumeno fazo bomo dosegli, ko bo sedemdnevno povprečje okužb nižje od 600, v bolnišnicah pa manj kot 500 covidnih pacientov.

Po zadnjih podatkih je bilo s prvim odmerkom cepiva pri nas cepljenih 430.938 ljudi, dva odmerka pa je do zdaj prejelo 216.820 oseb, kar predstavlja 10,3 odstotka, je zavedeno na spletnih straneh NIJZ.

Čakš Jager: Cepljenje že kaže učinke

Namestnica predstojnika Centra za nalezljive bolezni v NIJZ Nuška Čakš Jager je na današnji novinarski konferenci povedala, da precepljenost proti covidu-19 med starejšimi in pedagoškim kadrom že kaže svoje učinke. Tako zaznavajo velik upad novopotrjenih okužb med starejšimi od 65 let, izjemno malo je število okužb v domovih za starejše, poleg tega pa beležijo tudi »izjemen upad števila smrti med starostniki in oskrbovanci domov«.

Nedavni izbruhi v treh domovih za starejše so izzveneli, v zadnjem tednu so v domovih zabeležili le štiri primere okužb, vsako v drugem domu. Podatki o okužbah v šolah kažejo, da kakšnih večjih sprememb pri otrocih in mladostniki ni, je pa sprememba vidna pri pedagoškem kadru, kjer je zaradi cepljenja prišlo do občutnega upada okužb.

Po drugi strani pa v zadnjem času narašča število okužb v starostnih skupinah od 15 do 24 let in od 35 do 44 let. Zato je po njenih besedah pomembno, da se cepljenje nadaljuje s polno mero naprej in se širi na celotno prebivalstvo. Čakš Jagrova je ob tem znova opozorila tudi na dosledno sledenje navodilom NIJZ. »Dokler ne bomo dosegli vsaj 60- ali 70-odstotne precepljenosti v populaciji, toliko časa ne smemo pozabiti na previdnostne ukrepe,« je poudarila. Med osnovne ukrepe tako še vedno sodi nošenje zaščitnih mask, ki jih je treba nadeti v zaprtih prostorih in tam, kjer ni mogoče držati zadostne razdalje z ostalimi.

Največ se jih še vedno okuži v družinskem krogu

Čakš Jagrova je povedala, da je na globalni ravni zaznan velik porast števila primerov v jugovzhodni Aziji, zlasti v Indiji, medtem ko je v ostalih delih sveta že viden upad števila okužb. Trend zniževanja je že tri tedne opazen tudi v državah EU, pri čemer pa še naprej narašča na Hrvaškem, Cipru, v Nemčiji, Latviji, Litvi in na Nizozemskem. V EU smo sicer od začetka epidemije zabeležili že 30,9 milijonov okužb in 692 tisoč smrti.

Po stopnji testiranj je Slovenija zelo visoko. Najvišjo stopnjo testiranja v EU ima sicer Ciper, sledijo Grčija, Češka, Slovenija in Luksemburg. Po številu potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev, ki v zadnjih 14 dneh znaša 457, smo rahlo nad evropskim povprečjem. Število potrjenih primerov glede na najverjetnejši vir okužbe ostaja enak - 39 odstotkov se jih okuži v družinskem krogu, deset odstotkov pa na delovnem mestu.

Na vprašanje o novih sevih, med katerimi je v zadnjem času vse bolj aktualen indijski, je po besedah Čakš Jagrove še premalo podatkov. »Zavedati pa se moramo, da bolj, ko se virus širi, večja je možnost mutacije,« je dejala, ob tem pa poudarila, da primerjava s stanjem v Indiji ni mogoča, saj je tam življenje drugačno, prav tako so tam potekala številna druženja, ljudje pa ukrepov niso upoštevali.