V zgodbo o non-paperju, ki predvideva vnovično risanje meja na Zahodnem Balkanu, je pred dnevi nekdanji veliki mufti v BiH Mustafa Cerić vpletel nekdanjega predsednika Slovenije Milana Kučana. Cerić v odprtem pismu Milanu Kučanu očita, da je kal za sporni non-paper, ki naj bi ga nekaterim evropskim voditeljem razdelil premier Janez Janša, nastala še v času Kučanove vloge posebnega slovenskega odposlanca za BiH iz leta 2010.

Naj spomnimo, da ga je vlada Boruta Pahorja takrat imenovala za odposlanca, da bi preučil možnosti izvedbe ustavnih reform v BiH. Poročilo, ki ga je pripravil Kučan na osnovi pogovorov z bosanskimi sogovorniki, je Pahor takrat označil za zelo dobro, služilo pa naj bi kot del slovenskih priprav na razpravo o razmerah v BiH, ki bi morala potekati v evropskem svetu.

Cerić razočaran nad Kučanom

Cerić se je obregnil ob del tega poročila, prav tako je problematiziral Kučanovo vprašanje iz tistega časa, ali si državljani BiH dejansko želijo te države. Prav v tem vprašanju naj bi bila po Cerićevem mnenju kal sedanjega virusa non-paperja, ki se je pojavil v »novem sevu«. Cerić v pismu zapiše, da takratni Kučanov virus ni naletel na plodna tla ne v Bruslju ne v Washingtonu, in dodaja, da je sedaj ta virus javnosti razkril »nesrečni Janez Janša«.

Cerić tudi izpostavi del iz tajnega Kučanovega poročila v takratni vlogi odposlanca. »… neobhodno je osvetliti, kaj bi bilo potrebno storiti v slučaju, da politične elite zavrnejo, da živijo v Bosni in Hercegovini kot skupni državi in njeno evropsko prihodnost. Bolje je mirno razdeliti pod nadzorom in intervencijo mednarodne skupnosti kot pa še naprej krepiti mednarodne blokade, poglabljajoče spore in zaostajanje v gospodarskem in družbenem razvoju. V tem slučaju mora imeti mednarodna skupnost aktivno vlogo, saj bi razpad BiH imel posledice za odnose, mir in varnost na področju bivše Jugoslavije in širšem območju jugovzhodne Evrope,« Cerić navaja del Kučanovega poročila. Nekdanji veliki mufti sicer priznava, da zamisli o delitvi BiH niso nove, a da je razočaran, ker je na prenašanje te ideje pristal prijatelj Kučan, za katerega so mislili, da je politik drugačnega kova kot Milošević in Tuđman.

Kučan: To so manipulacije

Na odprto pismo je odgovoril nekdanji predsednik Kučan, ki je zapisal, da se v Sloveniji soočamo z manipulacijami okoli »non-paperja« in tudi njegovega takratnega poročila v vlogi odposlanca za BiH. Obžaloval je, da med te manipulacije sodijo tudi izjave Cerića. Kučan je sicer v svojem pismu uvodoma izpostavil, da se je vedno zavzemal za ozemeljsko celovitost suverene BiH, ki jo enakopravno konstituirajo vsi trije narodi, in to v mejah, kakršne je imela kot jugoslovanska republika.

Pojasnil je, kako je nastalo njegovo poročilo, in dodal, da je razprava o razmerah v BiH nato na vrhu Evropske unije odpadla. »Pri pripravi poročila sem izhajal iz krute realnosti, v kateri živijo državljani BiH, in ne iz fiktivnih stanj in iracionalnih podmen. Moje izhodišče je bilo, da obstoj BiH zagotavljajo njeni državljani, ker je to njihov interes, in ne sile od zunaj ali od zgoraj,« je zapisal Kučan.

Nekdanji predsednik države je poudaril, da je bila njegova celotna analiza, tudi odstavek, ki ga je navedel Cerić in ga spodbudil k pisanju pisma, poziv za ohranitev ozemeljske celovitosti BiH in BiH kot države treh enakopravnih narodov. »Famozni non-paper, vsaj kolikor je poznan javnosti, pa se zavzema za razkosanje BiH, ne da bi njene državljane o tem kdor koli kaj vprašal,« je še zapisal Kučan.