Danes osrednji prostor v stanovanju pomeni dnevna soba, ki je povezana s kuhinjo in jedilnico. Ta prostor je središče dogajanja družine in prijateljev, sorodnikov in drugih obiskovalcev. Ne glede na velikost dnevne sobe je pomembno, da je prosto predvsem njeno središče, da lahko energija kroži po prostoru in med predmeti, ki so v njej.

Ne preveč okraskov in zaobljenih robov

»Oblazinjeno pohištvo naj bo primerne velikosti, v prostor ne natlačimo preveč pohištva, predvsem pa ne veliko okraskov. Odpovejmo se prenatrpanosti, pa čeprav mnogi s tem povezujejo udobje. Sedežna garnitura naj bo sestavljena iz več posameznih delov, z vsakega naj bo vidno središče prostora. Pri sedenju je pomembno, da s hrbtom nismo obrnjeni v okno ali vrata. V prostor naj prihaja tudi čim več naravne sončne svetlobe, ki poskrbi za prijetno razpoloženje,« svetujejo avtorji praktičnega vodnika Feng šuj, harmonija doma in na vrtu, ki je izšel pri založbi Učila.

»Vse pohištvo, pa naj gre za omare, mize, sedeže, police in drugo, naj bi imelo čim bolj zaobljene robove, s čimer preprečimo škodljiv učinek ostre energije. Če pa je pohištvo drugačno, si lahko pomagate z mehkimi materiali in predmeti, kot so blazine ali namizni prti, pa tudi rastline z okroglimi listi, ki povrhu skrbijo še za ubrane energijske tokove ter svež zrak,« pravijo zagovorniki feng šuja.

Najprimernejša talna obloga je parket, naraven les, enako velja za izbiro pohištva. Če se le da, naj bo pri pohištvu čim manj stekla in kovine, saj sta to hladna materiala. Pozornost velja nameniti tudi električnim napravam, saj te oddajajo negativno energijo tudi, ko so izključene. Te naprave je zato priporočljivo imeti zaprte v omari, kjer je omogočeno kroženje zraka.

Barva sten in osvetlitev

Tudi izbira barve sten je pomembna za pozitivno splošno razpoloženje. V dnevnem prostoru pomirjujoče delujejo svetlo rumena, prijazno rožnata, svetli zemeljski toni ali topla oranžna barva. Lahko pa se odločite tudi za nevsiljive vzorčaste tapete. »Za okna velja enako kot za celoten prostor: če so vedno čista in jasna, lahko sončna svetloba neovirano prodira v prostor in poživljajoče deluje na prebivalce. Zatorej ne zapirajmo oken s čezmerno količino rastlin, predmetov ali zaves,« opozarjajo avtorji priročnika.

Če pa so si okna in vrata neposredno nasproti, kar pomeni, da grozi pobeg energije, si lahko pomagamo z lažjimi predelnimi predmeti ali rastlinami, ki preprečijo pobeg energijskega toka. Osvetlitev je pomembna tudi v večernih urah, dobrodošla je neposredna razsvetljava z lučmi, ki usmerjajo svetlobo navzgor, te naredijo prostor prijeten in enakomerno razsvetljen.

Red in čistoča na prvem mestu

Od dnevne sobe ali dnevnega prostora se pomaknemo proti jedilnici. Njen najpomembnejši del je miza, ki naj ne bo iz stekla. Najprimernejša je lesena okrogla, ovalna ali osemkotna miza. Na mizi naj ne bo špranj ali zarez, kot so pri raztegljivi mizi, saj te v prenesenem pomenu ločujejo osebe, ki sedijo za mizo, kar pa ruši usklajenost.

V kuhinji sta red in čistoča na prvem mestu. Tudi tam velja, da se moramo pri oblikovanju izogniti vsem koničastim kotom in robovom. »Površine naj bodo proste, to velja tudi za stene, saj tako omogočajo boljši pretok energije, misli in ustvarjalnosti. Tudi kuhinja naj bo svetla in prijazna, taka, da jo lahko zlahka prezračimo, zvečer pa dobro osvetljena,« opozarjajo strokovnjaki za feng šuj.

Čiščenje omare prinaša čistočo tudi v naše glave

Za spalnico veljajo enaka osnovna pravila kot za druge prostore. Čistoča in red sta pogoja za mirno in sproščeno bivanje v tej sobi. Prav tako je ne smemo prenapolniti s pohištvom in okrasnimi predmeti. Prenapolnjenost deluje utesnjujoče in preprečuje kroženje energije. Tudi rastline z okroglimi listi naj najdejo prostor v spalnici, a teh naj ne bo preveč. Ogledala optično povečajo prostor in so dobrodošla v vseh sobah, le v spalnici ne, saj med spanjem onemogočajo razgradnjo stresa. Prav tako v spalnico ne vnašajte svetlečih materialov in stekla. V spalnici poskrbite še za ureditev omar in ločite se od odvečnih oblačil, ki jih ne nosite. Čiščenje omare prinaša čistočo tudi v naše glave. Poskrbite za red in preglednost nad vsebino v omarah in predalnikih, to bo vneslo mir in red tudi v vaše misli. Enako velja za pohištvo v otroški sobi.

»Otroška soba je prostor, kjer spodbujamo dejavnost in ustvarjalnost, ponoči pa prijetno spanje. Če si sobo deli več otrok, mora vsak od njih imeti svoj prostor, kamor se lahko umakne. Ureditev tega prostora naj se prepusti otroku, saj ta najbolj ve, kaj mu ugaja,« opominjajo opremljevalci bivanjskih prostorov. Zatorej urejenost po osebnem občutku, tokrat otroka, sodi tudi v ta prostor.

V nasprotju z drugimi sobami v otroško rastline ne sodijo. Če se le da, se v otroško sobo ne namesti niti električnih naprav, kot sta televizor in računalnik. Za dober pretok energije v otroški sobi to vsak večer pospravimo, ko so otroci dovolj veliki, pa na pospravljanje navadimo njih. Čez noč naj bodo vrata zaprta, na oknih pa spuščene rolete ali nameščena debelejša zatemnitvena zavesa.

Otroška soba ima lahko mehko preprogo in prevladujejo naj vesele slike. Vse našteto spodbuja ustvarjalnost.

Za dober pretok energije v delovnem kotičku

Bolj kot kadar koli prej smo v zadnjem letu začutili, kako pomembno je domače delovno okolje, pa najsi gre za delovni kabinet ali le za delovni kotiček v dnevni sobi. Pri opremi te sobe ali delovnega prostora se žal ne moremo izogniti električnim napravam in njihovemu sevanju, lahko pa to omilimo z namestitvijo listnatih zelenih rastlin.

»Za delovno sobo je še posebej pomembno, da se izognemo upadajoči energiji. To pomeni, da moramo tudi tukaj skrbeti za red. Zvečer pospravimo pisalno mizo. Namesto odprtih polic ali omar naj bodo te raje zaprte. Mizo namestimo tako, da imamo iz sedečega položaja pregled nad prostorom, vrati in okni. Najugodneje je, če imamo naravno sončno svetlobo. Če pa to ni mogoče, mora biti umetna luč primerna, torej podobna dnevni svetlobi,« še svetujejo zagovorniki zdravega življenja in filozofije feng šuj.

Tudi kopalnica je pomemben vir energije

»Redno in izdatno prezračevanje kopalnice ne skrbi le za svež zrak in suh prostor, pač pa pospešuje tudi pozitivne učinke toka energije. Pozitivno okolje okrepijo listnate rastline. Prav tako svetleča se površina keramike, porcelana, stekla ali kroma okrepi pozitiven tok energije, zato je ta zelo priporočljiva. V kopalnici so obvezne prijazne, naravne barve in prav takšna svetila. S tem si zagotovite, da je kopalnica ne le prostor za higieno, pač pa za sprostitev in počitek. Privoščite si tudi blagodejne kopalne esence, dišeča mila in olja, dišeče svečke in razpoloženjsko razsvetljavo. Napetost mrzličnega vsakdana laže pozabimo, če si ustvarimo kopalnico s pridihom velnesa,« še priporočajo zagovorniki zdravega vsakdana.