Da se za Lascheta kanclerska kandidatura ne začenja ravno najbolje, se je pokazalo v javnomnenjskih raziskavah, v katerih je CDU prejšnji teden prvič celo zaostala za Zelenimi, ki so v anketah dosegli največ potencialnih glasov volilcev. Kmalu po odločitvi 47-članskega predsedstva Krščanskodemokratske unije, ki je glasovalo za to, da v predvolilni boj pošlje svojega predsednika in ne šefa bavarskih krščanskih socialistov Markusa Söderja, pa je začelo vreti tudi v bazi stranke.

Nekateri so že pred odločitvijo predsedstva stranke dali vedeti, da pri kanclerski kandidaturi podpirajo Söderja, tako tudi številne okrožne organizacije mladih v stranki in tisti, ki so zaradi naklonjenosti javnomnenjskih raziskav Bavarcu v njem videli kandidata z večjimi možnostmi uspeha na jesenskih parlamentarnih volitvah.

Je predsedstvo res »posililo« svojo bazo

Prav zaradi takšnega razpoloženja v bazi je način izbire kanclerskega kandidata vznemiril tudi marsikoga, ki sicer Söderju ni bil nujno naklonjen, a se mu je zdelo, kot da so v vrhu stranke odločali mimo razpoloženja med člani. Eden od poslancev CDU, ki ni želel biti imenovan, je za tednik Spiegel izjavil, da je predsedstvo stranke s takšno izbiro »posililo« svojo bazo.

Ali je res tako ali pa so nasprotniki Lascheta le glasnejši, je v časih, ko so vsa strankarska zborovanja prepovedana in imajo funkcionarji stik s članstvom le prek spleta, težko oceniti, poročila s terena pa so različna. Vsekakor pa je Krščanskosocialna unija, ki sicer domuje predvsem na Bavarskem, v zadnjih tednih pridobila kar nekaj novih članov, za katere se poteguje v spletni kampanji. Samo prejšnji teden se je iz drugih delov Nemčije stranki pridružilo 3000 novih članov.

Laschet sicer v dani situaciji skuša rešiti, kar se rešiti da, in je kot enega od stebrov podpore v predvolilnem boju k sodelovanju povabil nekdanjega nasprotnika pri volitvah za šefa stranke, zavedajoč se, da so prav podporniki Friedricha Merza v stranki tisti, ki mu najpogosteje obračajo hrbet. A kako težko bo spraviti stranko v eno linijo, kaže tudi odločitev delegatov štirih okrožnih organizacij v Turingiji, ki v boj za poslansko mesto na jesenske parlamentarne volitve pošilja močno spornega nekdanjega šefa notranje tajne službe Hansa Georga Maassna, ki se giblje po skrajno desnem robu stranke in je bil v njenem vodstvu sporen že tudi zaradi izjav o begunski politiki vlade Angele Merkel. Poleg tega mu očitajo politično simpatiziranje s stranko Alternativa za Nemčijo, od katere se sicer CDU ograjuje.