Že pred dvobojem v legendarni dvorani Golovec, v kateri so rokometaši Celja Pivovarne Laško trikrat igrali proti Barceloni v polfinalu lige prvakov in v kateri je moška reprezentanca odigrala prvo uradno tekmo po osamosvojitvi Slovenije proti Italiji, je bilo jasno, da so se Slovenci uvrstili na EP. Ker so bili na medsebojnih tekmah uspešnejši tako od Nizozemske kot Poljske, so že imeli v rokah vozovnico za Euro 2022 na Madžarskem in Slovaškem. Tudi če bi se zgodila senzacija svetovnih razsežnosti in bi izgubili proti Turkom, bi bili še vedno drugi v skupini 5, zmaga pa je (ne glede na razplet tekme Nizozemska – Poljska, ki se je končala z 32:30) seveda prinašala prvo mesto.

V primerjavi s torkovo tekmo proti Turkom v Eskišehirju, ki so jo Slovenci dobili s 30:22, se je selektor Ljubomir Vranješ odločil le za eno spremembo v igralskem kadru. Zaradi težav desnega zunanjega igralca Matica Grošlja z vratom je v izbrano šestnajsterico – čeprav sprva njegov nastop ni bil predviden – uvrstil desnokrilnega Gašperja Marguča, ki je zaradi lažje poškodbe hrbta izpustil prejšnji tekmi, na tribuni pa je obsedel Miha Zarabec, član aktualnega evropskega klubskega prvaka Kiela. Prav Marguč je bil v prvem polčasu s šestimi goli brez zgrešenega strela prvi strelec včerajšnje tekme, na kateri je bilo vodstvo Turkov z 1:0 prvo in sočasno tudi njihovo zadnje v Golovcu.

Turki, ki še nikoli niso nastopili na velikem tekmovanju (EP, SP, OI) in so kvalifikacije končali s šestimi porazi na šestih tekmah, so sredi prvega polčasa zaostajali zgolj za gol (7:8), med njihovim petminutnim strelskim mrkom pa je ekipa selektorja Ljubomirja Vranješa naredila delni izid 6:0. Čeprav so gostitelji v prvih tridesetih minutah naredili kar devet tehničnih napak, so si tik pred odhodom na glavni odmor priigrali osem golov prednosti (19:11), njihova strelska učinkovitost pa je bila kar 86-odstotna (turška le 50-odstotna).

V dvoboju brez tekmovalnega naboja so si Slovenci na začetku drugega polčasa privoščili krajši »spanec«, ki so ga Turki izkoristili za štiri zaporedne gole in zmanjšanje zaostanka na 17:22. A Vranješeva četa, v kateri je krožni napadalec Matic Suholežnik včeraj praznoval 26. rojstni dan, se je hitro spet ogrela na delovno temperaturo. Po vodstvu z 31:23 več kot enajst minut ni dobila gola, sočasno pa jih je dosegla osem zapored za vodstvo 39:23. Strelski post gostov je 30 sekund pred koncem s svojim četrtim golom prekinil Özgür Sarak, ki si rokometni kruh služi kot igralec Trima iz Trebnjega.

K četrti zmagi Slovenije na šesti tekmi v kvalifikacijah za EP 2022 (poleg tega še remi z Nizozemsko in poraz proti Poljski) je Borut Mačkovšek poleg odlične igre v obrambi prispeval tudi šest golov iz osmih poskusov. »Turkov nismo podcenjevali, niti na prvi tekmi v Eskišehirju niti v Celju. Če igramo na visoki ravni, lahko premagamo vsakogar na svetu, kadar ni tako, pa lahko tudi izgubimo proti vsakomur. Proti Turčiji smo igrali v visokem ritmu, mladi pa so spet odlično izkoristili svoje priložnosti. Škoda, da nam ni uspelo osvojiti kakšne točke na Poljskem, a najpomembneje je, da smo osvojili prvo mesto,« pravi Borut Mačkovšek.

V svojem rojstnem mestu se je Gašper Marguč spet predstavil v najlepši luči. »Naš cilj je bil jasen – osvojiti prvo mesto, ki bi nam prineslo kakšnega lažjega tekmeca na žrebu skupin. Proti Turkom smo začeli resno od prve minute, igrali odlično in potrdili svojo kakovost. Morebiti bi res lahko imeli kakšno točko več, a to ne bi spremenilo vrstnega reda v skupini,« se zaveda Gašper Marguč, ki je k največjemu številu doseženih golov Slovenije na šestih kvalifikacijskih tekmah (39; pred tem 34 proti Nizozemcem) prispeval šest zadetkov.