Zborovanje, ki je bilo namenjeno zabavi in nasprotovanju omejitvenim ukrepom, so organizirali prek družbenih omrežij. Na shodu, ki so ga oblasti prepovedale, se je zbralo med 1000 in 2000 ljudi.

Policija je na območje poslala okoli 600 policistov za posredovanje ob nemirih in pripadnike žandarmerije na konjih. Med drugim so proti protestnikom uporabili vodne topove. Posamični incidenti so trajali vse do 21. ure.

Enega od protestnikov je podrl vodni top, še 14 pa jih je bilo lažje poškodovanih. Od tega je enega poškodoval policijski konj. Lažje je bilo poškodovanih tudi deset policistov, tri pa so morali prepeljati v bolnišnico.

Pridržali so 132 protestnikov, je danes sporočila lokalna policija. Od tega so jih pet odpeljali v pripor.

Podoben shod v istem parku je potekal že 1. aprila, ko se je zbralo okoli 2000 ljudi.

V Berlinu aretirali 240 protestnikov

V Berlinu, kjer je v soboto zvečer shode in proteste ob mednarodnem prazniku dela spremljalo tudi nasilje, je policija aretirala 240 ljudi, so danes sporočile pristojne oblasti. V spopadih med protestniki in policijo je bilo lažje poškodovanih najmanj 20 policistov.

V nemški prestolnici je ob 1. maju potekalo več kot dvajset protestov, ki se jih je udeležilo približno 30.000 ljudi. Večinoma so potekali mirno, zvečer pa so se razmere zaostrile, ko so varnostne enote razgnale shod privržencev skrajne levice. Ti niso upoštevali protikoronskih ukrepov, na policijo pa so metali steklenice in kamenje ter zažigali zabojnike za smeti, je sporočila policija.

Protestni shodi so potekali tudi zaradi povišanja najemnin, migracijske politike ter v znak nasprotovanja epidemiološkim ukrepom. Policija je na ulice v bojazni pred incidenti napotila približno 5600 policistov.

Protesti ob 1. maju so v soboto potekali po vsem svetu, ponekod so se sprevrgli v nasilje. V Parizu je policija protestnike, ki so razbijali izložbe trgovin in poslovalnic bank ter zažigali smetnjake, razgnala s solzivcem. Protestov v Franciji se je v soboto udeležilo več kot 100.000 ljudi.