Biden je v sredo v kongresu dejal, da se bo njegova administracija z varnostno grožnjo, ki jo predstavlja severnokorejski jedrski program, spoprijela »s pomočjo diplomacije in strogega odvračanja«. Bela hiša pa je v petek pojasnila, da se ameriški predsednik zavzema za »realističen« diplomatski pristop, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Pjongjang je Bidnovo izjavo danes označil za "veliko napako". »Njegova izjava jasno odraža namero, da še naprej uveljavlja sovražno politiko do Severne Koreje, kot to počnejo ZDA že več kot pol stoletja,« je v izjavi, ki jo je objavila državna tiskovna agencija KCNA, dejal predstavnik zunanjega ministrstva Kwon Jung Gun.

Kot je opozoril, Washington vztraja pri »zastareli politiki« iz obdobja hladne vojne. Ameriška diplomacija po njegovem služi za prikrivanje sovražnih dejanj, »odvračanje, ki ga oglašujejo, pa je le sredstvo za jedrsko grožnjo« Pjongjangu, je dodal.

Zdaj, ko je jasno osrednje sporočilo nove ameriške politike do Severne Koreje, bo ta prisiljena sprejeti ustrezne ukrepe, je dejal Kwon.

Bela hiša je v petek sporočila, da njen cilj ostaja »popolna denuklearizacija Korejskega polotoka«. Ameriška politika bo glede Severne Koreje vodila »usmerjen, praktičen in za diplomacijo odprt« pristop, je dejala tiskovna predstavnica Bele hiše Jen Psaki.