Občina Domžale nadaljuje širjenje rekreacijskih površin v svojem okolju. Tako bodo že v poletnih mesecih prišli na svoj račun tudi gorski kolesarji, saj bodo predvidoma že pred poletjem na območju Šumberka začeli umeščati gorskokolesarski poligon. Kot pravijo na občini, brez večjih posegov v prostor. »To je tudi prvi kolesarski poligon za gorske kolesarje v naši občini, kolesarska poligona pa sta tudi na Viru in v Depali vasi,« so nam povedali na občini.

Izkoristili bodo naravne danosti območja

Občina Domžale ima v lasti približno dvajset odstotkov zemljišč na Šumberku. »Poligon bo obsegal tri povezane poti v skupni dolžini 1100 metrov in širine do treh metrov. Vključeval bo vhodno ploščad ter tri ploščadi na samih stezah. Pri izvedbi bomo v čim večji meri izkoristili naravne danosti območja. Poti bodo urejene delno iz naravnih materialov, prisotnih na lokaciji, delno pa z gramoznim agregatom,« so povedali in dodali, da bodo tehnični odseki izdelani iz premostitvenih elementov iz lesa in kamenja. »Vsak kolesar bo lahko izbral pot, ki najbolj ustreza njegovim željam in sposobnostim. Na tak način bomo zmanjšali kolizijo s pohodniki, kar bo pripomoglo tudi k varnosti obiskovalcev zelenih pljuč Domžal. Kolesarjem bo tako omogočeno območje, ki bo namenjeno le kolesarjenju,« so povedali nekaj podrobnosti o gorskokolesarskem poligonu na Šumberku in dodali, da bo poligon upravljal Zavod za šport in rekreacijo Domžale. Dostop do gorskokolesarskega poligona bo mogoč iz Krumperške ulice, ceste proti Kinološkemu društvu. Okvirna vrednost investicije je 50.000 evrov.

Kolesarji ne bodo ovirali sprehajalcev

Poligon bo umeščen v gozd tako, da se ne bo prekrival z drugimi sprehajalnimi potmi po Šumberku, saj je cilj, kot so še zapisali na občini, da se aktivnosti v gozdu ločijo med seboj. Z gozdom porasli osamelec, ki leži na vzhodnem robu Domžal, tik ob sotočju Kamniške Bistrice in Rače, je peš dostopen kar iz središča Domžal, v njem pa je urejena tudi gozdna krožna učna pot. Na potep po pravljičnem Šumberku vas popelje lisička. Srečali jo boste na tablah, ki so postavljene na vsaki učni točki, od koder vam bo pokazala pot naprej. Na vrh Šumberka je umeščena tudi razgledna ploščad, s katere se razprostira čudovit razgled na mesto in bližnja naselja. Ponuja se možnost za prijetna srečanja, počitek in rekreacijo, ki jo že vrsto let ponuja tudi urejena trim steza.