Bodo hokejisti Olimpije ubranili naslov slovenskega prvaka iz leta 2019 ali se bodo na prestol povzpele Jesenice? Konec lanske sezone je odpihnila epidemija, zaključek letošnjih bojev na domačem ledu pa se bo prvič v zgodovini tekmovanja zavlekel v maj. Med večnima tekmecema se obeta vznemirljiva finalna serija na tri zmage. Prvo dejanje bo nocoj v Tivoliju, nato se bo dogajanje v ponedeljek preselilo v Podmežaklo.

Jesenice letos boljše od Olimpije

Oba finalista lovita drugo lovoriko v letošnji sezoni. Jesenice so bile septembra boljše v slovenskem pokalu, Olimpija pa je ravno minuli teden osvojila naslov prvaka v alpski ligi. Ni izključeno, da bo zmagovalca državnega prvenstva določila šele zadnja, peta tekma, saj sta tradicionalna nasprotnika zelo izenačena. Favorizirana tivolska zasedba se je v letošnji zimi petkrat opekla proti železarjem, ki na slovenskih derbijih pokažejo ogromno motivacije in predanosti. Na osmih medsebojnih tekmah so štirikrat zmagali, enkrat pa ni bilo zmagovalca. Ljubljančani stavijo na izkušnje in daljšo klop, na koncu pa bodo tako kot v končnici alpske lige odločale malenkosti in predvsem izrazitejša želja po zmagi.

Olimpija je imela po koncu nastopov na mednarodni ravni na voljo pet dni za pripravo na finale državnega prvenstva, Jesenice pa teden dni več. Že nocojšnja premiera bo razkrila, koliko moči in motivacije je ostalo Olimpiji po osvojitvi alpske lige. To bodo zadnje uradne tekme za ljubljanski kolektiv pred selitvijo v najvišjo avstrijsko ligo, kjer ne bo več derbijev z Jesenicami, ampak intenzivne tekme z najmočnejšimi klubi v regiji. Veliko bolj nejasna je prihodnost železarjev. Vodstvo kluba je člansko moštvo prijavilo za nastopanje v alpski ligi, vendar v Zgornjesavski dolini oba hokejska kluba iščeta podporo istih sponzorjev za prihodnjo zimo, namesto da bi skupaj napela moči za odmevno zgodbo. Železarji bodo morali zakrpati ekipo, saj so najboljši hokejisti iz Podmežakle pred prestopom v Tivoli, potem ko je lansko zimo propadel gentlemanski dogovor med kluboma, da med sezono ni pogajanj za prestope igralcev v nasprotni tabor.

Mikaven obračun v vratih

Olimpija je imela v tej sezoni največ preglavic ravno z Jesenicami, ki se na derbijih praviloma izkažejo z disciplinirano igro v obrambi in Ljubljančanom povzročajo obilo nevšečnosti tudi s hitrim drsanjem. Veliko bo odvisno od forme obeh vratarjev. Šele prihodnja zima v avstrijski ligi bo razkrila pravo vrednost finskega vratarja Paava Hölsäja, ki v golu Olimpije proti slabšim tekmecem ni imel veliko dela, zato je nemogoče povsem realno oceniti njegove sposobnosti. V finalu slovenskega prvenstva posebna zgodba čaka Žana Usa, ki je pred dvema letoma z Olimpijo osvojil trojno krono, potem pa se je že drugič v karieri preselil na Jesenice. Za Ljubljančane prednost domače dvorane ne bo imela pomembne vloge, saj se tekmeca zelo dobro poznata med seboj in tudi hokejisti pravijo, da ni velike razlike, če igrajo v praznem Tivoliju ali Podmežakli.

Ravno uvodna tekma ponuja Jesenicam veliko priložnost, da že takoj na začetku serije prekinejo zalet Olimpije po slavju v alpski ligi nad Asiagom. Železarji so bili po nesrečnem izpadu v polfinalu potrti in iztrošeni, a so imeli dovolj časa, da so znova zbrali misli in se temeljito pripravili na Olimpijo. Trener Mitja Šivic se bo pomeril z izkušenejšim finskim strokovnjakom Raimom Summanenom, ki pred tednom dni sploh še ni razmišljal o finalu za naslov slovenskega prvaka. V tivolskem moštvu bo največjo odgovornost nosilo domače jedro igralcev z reprezentančnimi izkušnjami.

Finale bo podrobno spremljal tudi selektor slovenske reprezentance Matjaž Kopitar, ki bo v ponedeljek prvič po lanskem februarju vodil trening izbrane vrste pred majskim turnirjem v Ljubljani. Reprezentanca se bo na Bledu zbrala v okrnjeni postavi brez najvidnejših članov zadnjega desetletja (Tičar, Jeglič, Sabolič, Urbas, Verlič, Gregorc…), medtem ko se bodo igralci Olimpije in Jesenic priključili po koncu finala. Slovenija se bo na tivolskem ledu predstavila proti Franciji, Avstriji, Ukrajini, Poljski in Romuniji. Turnir bo štel kot priprava za olimpijske kvalifikacije, ki bodo v drugi polovici leta določile zadnje potnike za Peking 2022.