Regionalni direktor WHO za Evropo Hans Kluge je danes povedal, da so prve okužbe z novim koronavirusom v Evropi potrdili pred 462 dnevi. Od tedaj so okužbo potrdili pri 5,5 odstotka prebivalcev evropske regije WHO, ki vključuje 53 držav, tudi Rusijo. Popolnoma zaščitenih s cepivom pa je sedem odstotkov prebivalcev.

Resnično število okužb veliko višje or uradnega

Doslej so v evropskih državah potrdili 51,3 milijona okužb, od tega 1,37 milijona v zadnjem tednu. Strokovnjaki opozarjajo, da je resnično število verjetno še veliko višje.

Število okužb v Evropski uniji je medtem preseglo 30 milijonov, kažejo posodobljeni podatki Evropskega centra za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Do konca minulega tedna se je v EU, ki ima okoli 450 milijonov prebivalcev, okužilo 30,17 milijona ljudi. V tednu dni se je število okužb povečalo za okoli 845.000. Največ okužb so potrdili v Franciji, Italiji, Španiji in Nemčiji.

V EU je covid-19 doslej zahteval 678.000 smrtnih žrtev, še kažejo podatki ECDC.

Kluge je medtem povedal, da so v evropski regiji WHO doslej porabili 215 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Okoli 16 odstotkov prebivalcev je prejelo vsaj en odmerek, je dejal regionalni direktor WHO.

Dejal je še, da je evropska regija pretekli teden prvič v dveh mesecih zabeležila bistven upad v številu okuženih z novim koronavirusom. Obenem je opozoril, da število okužb ostaja zelo visoko.

Svarjenje pred prehitrim sproščanjem ukrepov

Posvaril je pred prehitrim sproščanjem ukrepov za zajezitev virusa, saj se lahko epidemiološke razmere, kakršne trenutno vladajo v Indiji, razvijejo kjerkoli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Ko se sprostijo osebni zaščitni ukrepi, ko prihaja do množičnih zbiranj, ko krožijo bolj nalezljive različice virusa in je precepljenost še nizka, se lahko ustvari popolna nevihta (za zdravstvene sisteme) v vsaki državi," je povedal Kluge. "Zelo pomembno se je zavedati, da se lahko razmere, kakršne so v Indiji, zgodijo kjerkoli," je poudaril.

Evropske države se morajo po njegovih besedah zavedati, da individualni in skupni javnozdravstveni in družbeni ukrepi ostajajo ključni dejavniki pri obvladovanju poteka pandemije.