Da je nekaj narobe, so v ponedeljek zjutraj prvi opazili delavci švedske jedrske elektrarne Forsmark, ki je od Černobila oddaljena približno 1100 km. Ko se je zaradi visoke ravni radioaktivnosti ob 9. uri zjutraj sprožil alarm in so na svojih oblačilih našli radioaktivne delce, so najprej preverjali, ali je kaj narobe z njihovimi reaktorji. Ko so ugotovili, da težava ni v njihovi jedrski elektrarni, so zaradi smeri vetra sklepali, da se je moralo zgoditi nekaj hujšega v zahodni Sovjetski zvezi. Šele 12 ur po tem je o nesreči poročala sovjetska tiskovna agencija TASS. Dan pred tem, v nedeljo, so že izpraznili mesto Pripjat in do 4. maja so v krogu 30 km okoli nuklearke evakuirali več kot 100.000 ljudi. Po navedbah Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) je ob nesreči in zaradi izpostavljenosti sevanju neposredno po nesreči umrlo 50 ljudi, o tem, koliko jih je umrlo zaradi dolgoročnih posledic sevanja, pa se podatki glede na njihov izvor močno razlikujejo – poročilo WHO navaja številko 4000.

Nesreča v sovjetski nuklearki – Radioaktivnost na Švedskem

MOSKVA, 28. aprila (Tanjug) – Sovjetska vlada je nocoj sporočila, da je v černobilski jedrski elektrarni, ki nosi Leninovo ime, prišlo do poškodbe enega od jedrskih reaktorjev. Trudijo se, da bi preprečili katastrofo in pomagali ponesrečencem. Vlada je sestavila komisijo, ki bo raziskala nesrečo, katere razsežnosti še niso objavili, tako kot tudi ni znano število ponesrečenih. Černobilska jedrska elektrarna stoji v kijevskem območju, zgradili so jo leta 1982 in njena skupna moč je 3000 megavatov.

STOCKHOLM, 28. aprila (Tanjug) – V švedski jedrski elektrarni Forsmark so nocoj sporočili, da pri njih ni bilo nobene nesreče. Veliko radioaktivnost, ki so jo danes zaznamovali v srednji Švedski in zaradi katere so razglasili izredno stanje, povezujejo po doslej nezanesljivih dokazih z nesrečo sovjetske jedrske elektrarne. V nocojšnji televizijski oddaji so sporočili, da so povečano radioaktivnost zaznali tudi na Finskem.

Delo, 29. aprila 1986

Černobil: katastrofa v jedrski elektrarni

MOSKVA, 29. aprila – Ob nesreči v jedrski elektrarni v Černobilu, 130 km severno od Kijeva, je sovjetska vlada nocoj objavila novo sporočilo. V njem je rečeno, da se je zaradi poškodbe na četrtem energetskem bloku porušil del konstrukcije zgradbe, v kateri je eden od štirih jedrskih reaktorjev. Reaktor je zaradi tega mehaničnega udarca poškodovan, tako da so začele uhajati radioaktivne snovi. Druge tri energetske bloke so takoj ustavili in niso poškodovani. Dva delavca je pri nesreči doletela smrt, več pa jih je v nujni zdravniški oskrbi. (…)

BONN, STOCKHOLM, 29. aprila – Tuje agencije poročajo, da je Sovjetska zveza zaprosila Švedsko in ZR Nemčijo za pomoč pri zadušitvi požara, ki še vedno divja v jedrskem reaktorju Černobil. Strokovnjaki atomskih agencij teh dveh držav domnevajo, da se je stopilo grafitno jedro reaktorja in da je ogenj brez kontrole. Če je to res, bi bila to največja katastrofa od začetka rabe jedrske energije. (…)

Jedrska nesreča ni vplivala na Slovenijo

LJUBLJANA, 29. aprila – V zvezi s časopisnimi novicami o jedrski nesreči v Sovjetski zvezi in z novicami o povečani radioaktivnosti okolja na Švedskem in Finskem je bil danes v izvršnem svetu skupščine SR Slovenije pod vodstvom podpredsednika dr. Borisa Frleca sestanek predstavnikov strokovne komisije za jedrsko varnost, Instituta Jožef Stefan, ekološkega laboratorija, hidrometeorološkega zavoda, republiškega štaba civilne zaščite in nekaterih republiških upravnih organov, poroča republiški komite za informiranje. (...)

Glede na novice o nekajkrat povečani radioaktivnosti okolja na Švedskem in Finskem je na sestanku predstavnik ekološkega laboratorija poročal, da v SR Sloveniji niso bili zaznani nikakršni vplivi te nesreče. (...) Iz sporočila in slike hidrometeorološkega zavoda SR Slovenije pa je razvidno, da je glede na gibanje vetrov verjetnost širjenja onesnaženega ozračja iz Sovjetske zveze proti Balkanu majhna, še posebno, ker se zaradi trenja in gorske pregrade Karpatov zračne mase ne morejo gibati neovirano. (...)

Delo, 30. aprila 1986

Požara menda ni več v jedrski elektrarni v Černobilu – Ni dosti zanesljivo znanega o vzrokih nesreče ali dolgoročnih posledicah

WASHINGTON, D.C. – Ameriški jedrski strokovnjaki soglašajo z včerajšnjo sovjetsko trditvijo, da ni več požara v reaktorju v jedrski elektrarni v Černobilu. Soglašajo tudi, da ni prišlo do požara v sosednjem reaktorju v prizadeti elektrarni. V Skandinaviji in na Poljskem poročajo, da je iz dneva v dan manj radioaktivnih snovi v zraku in da količine le-te niso nevarne. Te snovi so v glavnem sedaj usmerjene proti jugozahodu in so že dosegle Madžarsko in Romunijo. V Zagrebu so zabeležili nekaj več radioaktivnosti, vendar tudi tu trdijo, da stanje ni nevarno. Skupina angleških študentov, ki so se vrnili v London po obisku v Kijevu in Minsku, so imeli na oblekah precej radioaktivnih snovi.

Sovjetska vlada še vedno trdi, da sta izgubili življenje v nesreči le dve osebi, 197 pa je bilo ranjenih. Od slednjih so jih 49 poslali domov po prvi pomoči, 18 od 197 pa je v resnem stanju. Zahodni analitiki tem nizkim številkam enostavno ne verjamejo, državni tajnik ZDA George Shultz je rekel, da je bilo veliko več žrtev. To sklepamo, je dejal Shultz, na podlagi lastnih virov informacij, med katerimi so izredno jasni posnetki iz izvidniških sondov. Specialisti v boleznih, povzročenih od jedrskega sevanja, menijo, da bodo posledice nesreče v Černobilu čutili okoliški prebivalci šele po nekaj tednih ali celo letih.

Zahodne države so ogorčene z ZSSR zaradi nepopolnih podatkov o nesreči. Sovjeti molčijo o vseh podrobnostih v zvezi z nesrečo. Včeraj so Sovjeti slovesno obhajali prvomajski praznik, nihče od govornikov na raznih prireditvah ni omenil nesreče v Černobilu. Zahodne opazovalce sovjetskih razmer zanima molčečnost Mihaila S. Gorbačova, ki doslej ni nič rekel o nesreči. Po še nepotrjeni vesti so Sovjeti izključili vse jedrske elektrarne v državi, ki so istega tipa, kot je tista v Černobilu. (...)

Ameriška domovina, 2. maja 1986

Vir: Digitalna knjižnica Slovenije – dLib