Protokol cepljenja s cepivom AstraZenece predvideva, da drugi odmerek sledi devet do 12 tednov po prvem. V Sloveniji zato, da bi v čim krajšem času zagotovili vsaj delno zaščito čim več osebam, drugi odmerek sledi 12 tednov po prvem.

Beovićeva je danes v izjavi medijem pojasnila, da je seznanjena z dejstvom, da so dobave AstraZenece zelo negotove in "da se na njih ne računa ta hip", ampak se načrti za cepljenje delajo le na podlagi predvidenih dobav drugih cepiv.

Ob tem je poudarila, da se lahko pri cepivu AstraZenece drugi odmerek zamakne za nekaj tednov po poteku 12 tednov. "Cepivo AstraZenece je podobno kot cepivo podjetja Johnson & Johnson, nudi že zelo dobro zaščito po enem odmerku. Zamikanje z 12 na 14 ali 16 tednov ne prinese pomembne spremembe," je dejala.

Tako razmisleki ne gredo v smer, da bi za drugi odmerek - če bi prišlo do hujših težav pri dobavi AstraZenece - uporabili kar cepivo Johnson & Johnson, ki je prav tako vektorsko cepivo. Pri slednjem je namreč potreben za zaščito le en odmerek in ga nima smisla kombinirati, je povedala Beovićeva.

Tako se lahko počaka nekaj tednov na drugi odmerek AstraZenece in so ljudje sorazmerno dobro zaščiteni, medtem ko je z odmerki cepiva Johnson & Johnson smiselno cepiti druge osebe, je dodala.

Za vstop na Hrvaško zahtevana dva odmerka

Beovićeva je komentirala tudi dejstvo, da imajo države drugačne pogoje glede prehajanja mej cepljenih oseb. Denimo za vstop v Slovenijo je dovolj, da je cepljeni prejel en odmerek cepiva AstraZenece, pri čemer morajo od cepljenja miniti trije tedni. Za vstop na Hrvaško sta zahtevana dva odmerka.

Opozorila je, da je zaščita pred covidom-19 nastopi tri tedne po prvem odmerku tega cepiva. Po njenem mnenju pa bo tudi Hrvaška zainteresirana, da bo to pogoj za prehajanje meje. Kot pravi, je treba upoštevati tisto, kar je dejanska zaščita.

Tudi sicer vodja svetovalne skupine pričakuje poenotenje v EU pri vprašanju prehajanja mej prebolevnikov. Več raziskav kaže, da je imunski odgovor zadosten že po enem odmerku cepljenja v primeru, da je posameznik pred tem že prebolel covid-19.

Poleg Slovenije ima še sedem evropskih držav, tudi Nemčija pristop do cepljenja, ko je za prebolevnike predviden en odmerek cepljenja. Po predlogu skupine za cepljenje prejšnji teden je prebolevnike smiselno cepiti pred iztekom šestih mesecev po preboleli bolezni. Če od prebolelega covida-19 mine več kot osem mesecev, pa je smiselno, da se posameznika cepi z dvema z obema odmerkoma cepiva, je še dejala.