Zdi se, kot da je od zgodovinskega slavja slovenske košarkarske reprezentance na evropskem prvenstvu 2017 minila že cela večnost. K temu je bržkone pripomogla tudi svetovna zdravstvena kriza zaradi koronavirusa, zaradi katere so prestavili prvenstvo stare celine za eno leto. Po prvotnem načrtu bi se namreč morale najboljše evropske reprezentance na Češkem (Praga), v Gruziji (Tbilisi), Italiji (Milano) in Nemčiji (Köln, sklepni del v Berlinu) meriti letos, a se bodo šele prihodnje leto med 1. in 18. septembrom. Sloveniji bo tako namesto štirih naslov evropskih prvakov pripadal kar pet let, morda pa še dlje, če jim ga uspe ubraniti. Danes je na žrebu, ki ji ni prizanesel, dobila tekmece v skupinskem delu tekmovanja. Ples kroglic v Berlinu ji je za nasprotnike v skupini B, ki bo igrala v Kölnu, namenil Francijo, Litvo, Nemčijo, Madžarsko in BiH.

Medtem ko navijači v Sloveniji še čakajo na ime selektorja, ki bo evropske prvake vodil na junijskih kvalifikacijah za olimpijske igre in evropskem prvenstvu, pa je že jasno, da ga na prvenstvu stare celine ne čaka lahko delo. Uvodno tekmo v dvorani Lanxess, ki sprejme 19.000 gledalcev in ki bo letos konec maja gostila zaključni turnir evrolige, bo Slovenija igrala proti Litvi 1. septembra, 2. bo dan počitka, 3. sledi Madžarska, 4. BiH, po še enem dnevu odmora pa prideta na vrsto Nemčija ter Francija.

»Znašli smo se v atraktivni, a hkrati tudi zelo zahtevni skupini. Prepričan sem, da bodo vse reprezentance še dodatno motivirane, saj bodo igrale proti aktualnim evropskim prvakom. Vsekakor si želim, da se zbere najboljša možna zasedba v danem trenutku. Zmagovita formula nam je znana. Treba se bo pripravljati iz tekme v tekmo. Razmišljati moramo izključno samo o sebi in o tem, kako iz dneva v dan prikazati boljšo igro,« pravi Klemen Prepelič, trenutno eden od treh slovenskih košarkarjev, ki nastopa v elitni evroligi. Ob Žanu Marku Šišku je to še Zoran Dragić. »Na prvenstvu se bomo pomerili s samimi starimi znanci. Dobili smo zahtevno skupino. Vsaka tekma bo zgodba zase. Treba se bo res dobro pripraviti in iti s tekme na tekmo. Upam, da se bomo zbrali v popolni postavi in napadli najvišja mesta v skupini ter se v izločilnih bojih izognili kateri izmed višje postavljenih reprezentanc,« je povedal mlajši od bratov Dragić.

Iz vsake skupine se v osmino finala uvrstijo po najboljše štiri reprezentance. Slovenska skupina B se na prvi oviri izločilnih bojev križa s skupino A, v kateri so Španija, Rusija, Turčija, Gruzija, Belgija in Bolgarija.