Za pravega mojstra peke je izbira žara ključnega pomena, saj s pomočjo profesionalne opreme dosega okuse, ki zadovoljijo tudi najzahtevnejše goste. Pred nakupom moramo dobro razmisliti, kakšne so naše potrebe in jih uskladiti s pestro ponudbo. Poraja pa se tudi glavna dilema, izbrati plinski žar ali žar na oglje.

Kako se lotiti izbire žara?

1. Izberite prostor in velikost

Preden se odločimo za nakup, določimo prostor, kjer bo kraljeval naš novi kuhinjski pomočnik, prostor izmerimo in se odločimo za velikost žara. Za manjši vrt so primernejši manjši, lahko tudi namizni žari, ki jih je mogoče tudi prosto premikati ali celo vzeti s seboj na dopust, večji in razkošnejši vrtovi, pa kličejo v svoj krog samostoječe in večje žare, ki nam tudi nudijo več udobja in prostora za pripravo hrane.

Kljub vsemu je dobro razmisliti tudi, kako pogosto nameravamo žar uporabljati in kako se prehranjujemo v spomladanskem in poletnem času, saj je za le nekaj poletnih večerov dovolj manjši žar, pri strastnih ljubiteljih peke pa bo žar verjetno v uporabi skoraj vsak vikend, če ne tudi med tednom za pomoč pri pripravi kosila ali večerje in bo postal srce vašega vrta. V tem primeru si zaslužite pravega pomočnika, ki vam bo sicer zavzel več prostora, bo pa pričaral posebno vzdušje in pomagal pri ustvarjanju še posebno okusne hrane.

2. Razmislite, kako pogosto boste pekli

Hitrost priprave žara je pomemben dejavnik pri pogostosti peke, saj s hitro pripravljenim žarom izgubimo manj časa in je tako del našega kosila hitreje pripravljen, v kolikor so naša druženja dolga, pa si brez težav vzamemo čas za pripravo žara na oglje, ki traja malo dlje, kot priprava plinskega žara. Kljub vsemu pa nam tudi tokrat ob strani stoji tehnologija, saj imajo žari na oglje Everdure vgrajen električen gumb za hiter vžig, da oglje hitreje zagori, žar pa je pripravljen v pičlih desetih minutah. Lahko pa tudi izberemo plinski žar BeefEater z inovativnim sistemom za hiter vžig s titanovo prevleko, ki zagotavlja, da se žar vedno prižge v prvo.

3. Velikost žara in količina hrane

Če pogosto pripravljamo hrano za večje število oseb, je priporočljiva izbira večjega žara na oglje ali plinskega žara z več gorilci, medtem ko za manjše število oseb lahko izberemo tudi manjši žar na oglje ali plinski žar z zgolj dvema gorilcema. Na velikost izbranega žara pa ne vpliva samo število oseb, ampak tudi velikost hrane, ki jo pripravljamo. Pri manjših kosih zelenjave in mesa, lahko večkrat naložimo hrano na žar, medtem ko za večje kose potrebujemo večje število gorilnikov pri plinskem žaru ali večji premer žara na oglje. Tudi tukaj je pomembno ali bomo žar uporabljali tudi za pripravo vsakodnevnih kosil ali večerij, saj v tem primeru raje posežemo po večjih in si, v kolikor nam to vrt ali terasa dopušča, uredimo pravo malo zunanjo kuhinjo za popolne užitke in za kuhanje in peko brez meja. Večji žari nam omogočajo tudi prostor za pripravo dodatnih solat in omak, kar nam vedno pride prav.

S čim nas lahko razveseli dober žar?

Največji ljubitelji peke na žaru, ali popolni začetniki, ki se resnično navdušujejo nad novim hobijem, bodo znali ceniti dodatne lastnosti novega žara, ki nam zelo olajšajo peko. To so mali bombončki, ki nam jih ponujajo zares kvalitetni žari BeefEater in Everdure, ki so nam na voljo v Harvey Normanu.

Med kvalitetnejše lastnosti, ki jih ima plinski žar sodijo naprimer:

•pokrov iz nerjavečega jekla,

•žar plošča iz nerjavečega litega železa s prevleko iz porcelanastega emajla, ki velja za najbolj odporno in obstojno prevleko,

•mrežni vaporizer, ki zmanjša možnost zažgane hrane in izgube toplote,

hitrejša peka,

ekonomična raba plina,

• inovativni sistem za hiter vžig s titanovo prevleko, ki zagotavlja, da se žar vedno prižge v prvo,

pokrov žara z oknom za spremljanje jedi med peko,

merilnik temperature,

•posebno mesto za ohranjanje toplote,

•štiri integrirana kolesa, s pomočjo katerih lahko žar poljubno premikate, v kolikor ne bo imel svojega stalnega mesta.

Žar na oglje pa ima naslednje lastnosti, kot dodano vrednost:

gumb za električni vžig HUB, ki zagotavlja hiter vžig, žar je pripravljen za peko v pičlih desetih minutah,

vrtljivi sistem, ki omogoča pripravo mesa do 40 kg,

•priročna omarica za shranjevanje,

pritrjena kolesa, ki omogočajo premikanje,

kurišče iz porcelana.

Kakorkoli se boste odločili, vam želimo ogromno užitkov ob pripravi hrane in veliko lepih trenutkov ob obloženih mizah. Za dopolnitev vašega vrta lahko poleg velike izbire žarov na naši spletni strani najdete tudi pestro paleto vrtnih garnitur, da bo vaš vrt zasijal v povsem novi in stilsko dovršeni podobi.