Povprečje okužb zadnjih sedem dni je se je povsem približalo rumeni fazi in znaša 606. V bolnišnicah se zdravi 621 bolnikov s covid-19. Od tega se 155 bolnikov zdravi v intenzivnih oddelkih. Od rumene faze Slovenijo tako loči zgolj še šest manj povprečnih okužb in 121 manj bolnikov v bolnišnični oskrbi. Ker je včerajšnje število odkritih okužb tudi posledica manjšega testiranja zaradi praznikov, pa bi znalo sedemdnevno povprečje jutri vseeno zopet nekoliko narasti. Število aktivnih primerov v Sloveniji po podatkih Sledilnika za covid-19 znaša 9278.

Minister za zdravje Janez Poklukar je danes popoldne v izjavi za medije povedal, da se bo cepljenje v naslednjih dneh pričelo stopnjevati. To bodo pospremili tudi prihodi vse večjega števila cepiva. Že v prvem tednu maja računajo z dodatnimi 9 tisoč odmerki cepiva Moderne. To bo namenjeno cepljenju z drugim odmerkom. Poleg tega še 69 tisoč odmerkov cepiva AstraZeneca. Od tega bo glavnina šla za cepljenje s prvim odmerkom, 9 tisoč odmerkov pa za cepljenje z drugim. Računajo še z okoli 6 tisoč odmerki cepiva Janssen in preko 56 tisoč odmerkov cepiva Pfizer. Minister predvideva, da bis trenutnimi zmogljivostmi lahko dosegli precepljenost v treh mesecih.

Epidemiologinja iz NIJZ mag. Eva Grilc je na dopoldanski tiskovni konferenci povedala, da zadnji podatki nakazujejo umirjanje epidemije, hkrati pa dodala, da se je kljub temu pomembno še naprej držati samozaščitnih higienskih ukrepov. Situacija v domovih starejših občanov se je po uspešnem cepljenju precej izboljšala. Beležimo manjše število primerov novih okužb in znatno manjše število smrti.

Glede na ankete je najverjetnejša lokacija prenosa okužbe družina oziroma skupno gospodinjstvo. Več kot tretjina še vedno predstavlja neznani vir okužbe. 14-dnevno število potrjenih primerov po spolu in starostnih skupinah od 14. do 27. 4. kaže, da je največje breme okužb v skupinah 35–44 let ter 45–54 let. 14-dnevno število potrjenih primerov na 100.000 prebivalcev pa kaže, da so v ospredju osebe stare 15–24 let.

Utrujeno zdravstveno osebje

Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman pravi, da je v bolnišnicah še naprej veliko bolnikov s covidom-19, kar otežuje zdravljenje ostalih bolnikov. Povedal je še, da so učinki cepljenja že opazni, zato se v bolnišnični oskrbi povečuje delež bolnikov, ki ne sodijo med najstarejše.

Opozoril je na utrujenost zaposlenih, ki so imeli veliko nadur in zelo malo dopusta. Za njih si želi nekaj boljših dni, ki bi prinesli razbremenitev in priložnost za regeneracijo. Izpostavil je tudi mlade mame, ki predstavljajo velik delež zaposlenih v zdravstvu, in se jim še posebej zahvalil za ves trud, vključno s turnusnim delom, ob vseh obveznostih, ki jih imajo še doma.