Dokler ne poskusite popolno medium pečenega steaka, niste pravi ljubitelji mesa. Sama priprava je popoloma enostavna in do vedno popolnega steaka pridete, če upoštevate nekaj pravil v nadaljevanju. Steak lahko postrežete s svojo najljubšo prilogo, lahko pa ga razporedite tudi na mešano solato.

Ker je steak tako nežen, da se kar stopi v ustih, je idealna posteljica steaka mešanica bolj kompaktnega (mehka zelena ali pa berivka ne bi zdržali teže steaka, lahko pa ju seveda servirate POLEG steaka) motovilca, kock hrustljave kumare in rezinic bolj grenke redkvice. Za preliv pripravite balzamični kis, ki s svojo sladkobo odlično zaokroži okus solate in steaka. Poleg pa kos kruha in obrok ne bi mogel biti boljši!

Za pripravo steaka je odličen kos mesa rostbif, velik približno 15 cm, širok 8 cm in debel 2,5 cm. Popolno pečen, spočit, namazan s feto in narezan na trakce je dovolj za dve osebi, enostavno pa tudi za tri ali celo štiri porcije.

Za dober okus steaka ne potrebujete veliko. Mu pa piko na i dajo malenkosti. Za tisti oh okus priporočamo dimljeno sol, ki ga steaku odličen dodaten okus, sploh če ga namesto na žaru spečete na ponvi.

Preden pogledamo, kako ta božanski obrok pripravite, pa še nekaj idej, kaj postreči s steakom s feto:

Šparglji s pehtranovo polivko in mandlji

Coleslaw: osvežilna zeljna solata z jogurtovim prelivom

Pečen krompir s španskim pridihom, pečeno koruzo in bučko

Bruskete s svežo mocarelo, paradižnikom in baziliko

• Krompirjevi “ježki”

Karkoli že postrežeš s steakom s feto, vas bo jed navdušila!

Pa dober tek!

Še več odličnih in zdravih receptov brž poiščite na http://www.sitfit.si/!

PRIPRAVA

SESTAVINE (za 2 osebi):

Sestavine za steak:

1 sirloin steak

poper, (dimljena) sol

2 žlici rastlinskega olja

Sestavine za fetin namaz:

40 g feta sira

20 g masla sobne temperature

2 vejici svežega ali 1/2 žličke suhega timijana

(dimljena) sol

Sestavine za preliv:

4 žlice (olivnega) olja

2 žlici balzamičnega kisa

1 žlička medu

1 žlička gorčice

1/2 sesekljane šalotke

1 vejica svežega ali 1/2 žličke suhega timijana

sol in poper po okusu

Ostale sestavine:

2 veliki pesti motovilca

1/2 kumare

6 redkvic

1/2 avokada

kos fete za okras

PRIPRAVA

Operite in osušite motovilec. Narežite kumaro na kocke, redkvice pa na rezine.

V posodici zmešajte feto, maslo, timijanove lističe in malo dimljene soli in premešajte, da dobite kremast namaz.

Steak vzemite iz hladilnika vsaj 30 minut pred peko, da se segreje na sobno temperaturo. Zelo dobro segrejte litoželezno ponev, nato pa nanjo kapnite 2 žlici rastlinskega olja. Tik preden na ponev date steak, ga dobro obrišite s kuhinjsko papirnato brisačko, nato pa obilno posolite in popoprajte na obeh straneh. Previdno ga dajte na ponev in ga najprej pustite 1 minuto čisto na miru, nato pa na vsako minuto obrnite. Pecite toliko časa, da se speče tako, kot vam je všeč. Za medium pečenega ga skupno pecite približno 8 minut, oziroma toliko časa, da ima notranjost steaka 60°C. Steak nato prenesite na krožnik in za 5 minut pokrijte s folijo. Nato zrezek odkrijte, premažite s fetinim namazom in narežite na rezinice.

Vse sestavine za preliv zmešajte v kremast preliv. Poskusite in po potrebi dodelajte.

Medtem, ko steak počiva, solato zmešajte s večino preliva ter jo razporedite na krožnik ali v skodelico. Rezine steaka položite na solato, dodajte še rezine avokada in feto ter prelije še s preostalim prelivom. Postrezie takoj.