Z vladnega urada za komuniciranje so sporočili, da bo 27. aprila, ob 15. uri, na Mali gori nad Ribnico ob obeležju TIGR potekala državna proslava ob dnevu upora proti okupatorju. Ob tej priložnosti so na Ukom pripravili slovesnost, kjer bo slavnostni govornik minister za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, idejna zasnova proslave pa da sloni na uporu kot naravni pravici do samoobrambe slehernega naroda. »V vsebinskem delu slovesnosti bo poudarjena čistost misli in duha, izražena skozi poezijo predvsem malo znanih ali celo nekolikanj zamolčanih avtorjev Franceta Balantiča in Lojzeta Grozdeta, po drugi strani pa iz uveljavljenega avtorja Karla Destovnika Kajuha. Prav preplet obeh poetik in subtilno izbranih glasbeno povezovalnih elementov bo na najlepši možni način skušal osvetliti čas, ki je še danes zarezan v srčiko zgodovinske zavesti slovenskega naroda kot »fabula integro avocaret«,« so pojasnili z vladnega urada za komuniciranje.

Ob 80. obletnici ustanovitve Osvobodilne fronte so v Zvezi združenj borcev (ZZB) NOB pripravili posebno slovesnost Upor, zmaga, svoboda, ki so jo predvajali v ponedeljek, 26. aprila zvečer, v njej pa so pozvali k ponovnemu uporu. Ob tej priložnosti so poudarili, da je znova »nastopil čas osvobodilne fronte« in zavračanje zgodovinskega revizionizma, celo kriminalizacije NOB in partizanskega gibanja. V ZZB NOB so v spomenici opozorili na poskuse spreminjanja zgodovine, OF pa je bila »podlaga za nastanek partizanske vojske, ki je bila mednarodno priznana in ob koncu vojne del zmagovite antifašistične koalicije.« V ZZB NOB so zavzeli odločno stališče proti tako imenovani spravi, s katero se skuša izenačiti osvobodilni boj s kolaborantskim sodelovanjem z okupatorjem.

In dogodek na Mali gori? Že pred letom dni smo v Dnevniku v pogovoru z zgodovinarjem Božom Repetom opozorili, da vlada s proslavo na Mali gori skuša spreminjati zgodovino in relativizirati vlogo komunistov v odporniškem gibanju. Kajti pred letom dni je predsednik vlade Janez Janša v zapisu na tviterju obtožil komuniste, da naj bi izdali tigrovce, letos pa je na isti družabni platformi povezoval naciste s partizanskimi enotami.

Pred letom dni smo v Dnevniku zapisali, da ko so Danilo Zelen in drugi pripadniki tajne organizacije primorskih Slovencev pribežali v Kraljevino Jugoslavijo, so se skrili na Mali gori pri Ribnici. »Nato so italijanski karabinjerji dobili informacijo – ne vemo od koga, se pa o tem veliko piše – da so te osebe tam, zato so jih hoteli aretirati. To je vsa zgodba, daleč od tega, da bi bil to načrtovan oboroženi spopad,« pojasni Repe. Zgodovinar je dodal, da se dogodek na Mali gori preveč mitologizira, cilj pa je očiten. Osvobodilno fronto bi radi zamenjali z nečim drugim. »Mala gora je najbolj priročna, ker so bili v takratne dogodke vpleteni tigrovci, ki so obče nacionalno sprejemljivi, za razliko od komunistov, ki pri desnici niso sprejemljivi,« je pred letom dni dejal Repe. Prve praske z okupatorji so se dogajale že aprila 1941, denimo ko so skojevci v Mariboru zažgali avtomobile. Mala gora po njegovem prepričanju ne more biti simbol organiziranega odpora slovenskega naroda, je pa vsekakor spoštovanja vreden dogodek, še zlasti zaradi vloge tigrovcev v Italiji.

Še en dokaz provociranja, s katerim vlada Janeza Janše z namenom zmanjševanja pomena upora Osvobodilne fronte izenačuje nacistično genocidne grozote s povojno komunistično oblastjo na Slovenskem.