V Indiji se pred bolnišnicami v večjih mestih nabirajo vrste covidnih bolnikov in njihovih svojcev. V državi imajo še vedno težave s pomanjkanjem kisika, vlada pa išče rešitve. V zadnjem dnevu so potrdili še več kot 340.000 okužb, skupno že približno 16,5 milijona. Doslej je za posledicami covida-19 umrlo skoraj 190.000 ljudi. Številni strokovnjaki svarijo, da Indija še ni blizu vrhunca tokratnega vala. Tega naj bi dosegli šele čez najmanj tri tedne, kar pomeni, da bodo številke do takrat predvidoma v porastu.

Krematorij kar na parkirišču

Vlada je medtem organizirala posebne vlake, ki dostavljajo kisik najbolj prizadetim mestom. Pozvala pa je tudi proizvajalce, naj okrepijo proizvodnjo kisika in drugih nujnih zdravil, ki jih primanjkuje. Ravno danes je v mesto Lucknow prispel vlak z okoli 30.000 litri kisika, vendar je mesto tako hudo prizadeto, da bo to verjetno zadostovalo le za pol dneva. Hudo je tudi v prestolnici New Delhi, kjer ponekod covidni bolniki zaradi pomanjkanja postelj in kisika umirajo pred bolnišnicami. Ena od pristojnih ustanov je kar na parkirišču vzpostavila začasni krematorij, da bi tako pomagali ob kopičenju trupel.

Slabše tudi v Pakistanu

O poslabšanju epidemioloških razmer poročajo tudi iz sosednjega Pakistana, kjer so bolnišnice tik pred kolapsom. V državi so doslej sicer potrdili okoli 790.000 okužb in skoraj 17.000 smrti. Pravo število mrtvih v povezavi s covidom-19 je verjetno precej višje, je opozoril predstavnik pakistanskega medicinskega združenja Qaiser Sajjad.

Na intenzivni negi je trenutno skoraj 4700 bolnikov, kar je največ doslej. Dobavitelji kisika so že posvarili oblasti pred pomanjkanjem zaradi povečanega povpraševanja, poroča nemška tiskovna agencija dpa.