V trimilijonski Albaniji potekajo parlamentarne volitve. Te so toliko pomembnejše, ker je že tako revna država v času pandemije v še hujši gospodarski krizi in ker 56-letni premier iz vrst Socialistične stranke Edi Rama vlada precej avtoritarno. Vsekakor si zdaj močno prizadeva, da bi še tretjič zapored prevzel vodenje vlade, ki jo vodi od 2013.

Kot vedno je glavni tekmec socialistov Demokratska stranka, ki jo v zadnjih osmih letih vodi Lulzim Basha (46), ta je bil politično blizu Donaldu Trumpu. Menda to opozicijsko stranko iz ozadja usmerja njen nekdanji voditelj Sali Berisha, premier v letih 2005–2013 . Ankete napovedujejo tesen boj med socialisti in demokrati, tretje mesto naj bi pripadlo socialdemokratskemu Gibanju za socialistično integracijo (LSI). Lahko bi se zgodilo, da bi demokrati skupaj z LSI sestavili vlado.

V boju za oblast med socialisti in demokrati se v zadnjih dneh pojavljajo medsebojne obtožbe o kupovanju glasov in o tem, koga podpirajo različne kriminalne združbe.

Volitve bi lahko postavili pod vprašaj hujši incidenti in goljufije, kar bi vodilo do napetosti. V sredo je v mestu Elbasan že prišlo do streljanja med več osebami, varnostnik iz vrst demokratov je ubil lokalnega politika socialistov, štiri osebe so bile ranjene. Tik pred tem se je oglasil predsednik države Ilir Meta in Ramo obtožil, da je na čelu »kleptokratskega režima«, ter napovedal, da bo odstopil, če zmaga.

Na leto državo zapusti 100.000 ljudi

O slabih gospodarskih razmerah in hudi revščini v državi tudi že pred pandemijo priča podatek albanskega inštituta za mednarodne študije, da je v zadnjih štirih letih državo zapustilo kar 400.000 ljudi. Večine hiš po hudem potresu leta 2019 na območju Drača niso obnovili. Številni Albanci so razočarani nad premierjem tudi zato, ker vlada avtoritarno. Očitna je njegova agresivnost do kritičnih novinarjev. Pri javnih naročilih imajo prednost posamezni tajkuni. Njegova vlada naj bi bila celo pod vplivom organiziranega kriminala. »V Albaniji imamo opraviti z roparskim kapitalizmom. Štiri ali pet oseb ima v rokah vse gospodarstvo,« je za avstrijski Der Standard dejal Ditmir Bushati, zunanji minister v vladah Rame v letih 2013–2019.

Rama je na volilnih shodih ves čas zagovarjal evropske integracije z besedami, da nimajo alternative. Lani je Bruselj dal zeleno luč za začetek pogajanj z Albanijo o polnopravnem članstvu v EU, veleposlanik EU v Tirani pa je za Al Jazeero dejal, da je njihov začetek odvisen od tega, ali bodo volitve v nedeljo korektne.

V ljubljanskem Mednarodnem inštitutu za bližnjevzhodne in balkanske študije (IFIMES) so prepričani, da je potem, ko so oblast izgubili Nikola Gruevski v Severni Makedoniji, Hashim Thaci na Kosovu, Milo Djukanović v Črni gori in Bojko Borisov v Bolgariji, zdaj napočil čas za Ramo. V prispevku pred volitvami so zapisali, da morajo Albanci glasovati za demokrate, če hočejo priti iz revščine, ustaviti množično izseljevanje mladih in imeti državo v pravem pomenu besede. A tudi ti se niso izkazali, ko so vodili Albanijo v letih 1992–1997 in 2005–2013. Sicer voditelj demokratov Lulzim Basha zdaj obljublja znižanje davkov, višje plače in več socialne pomoči.