Pri novem ipadu pro najprej navduši novi zaslon večje oziroma dražje različice. Naprava prihaja v dveh velikostih – z diagonalo 27,9 centimetra (11 palcev) in diagonalo 32,8 centimetra (12,9 palca). Pri manjši različici gre za zaslon liquid retina oziroma zaslon LCD IPS z ločljivostjo 2388x1668 oziroma gostoto 264 pik na palec (ppi). Večji ipad pro pa premore zaslon liquid retina oziroma zaslon IPS s še natančnejšimi barvami po zaslugi osvetlitve z mini LED-tehnologijo. Ločljivost tega zaslona je 2732x2048 oziroma 264 ppi. Maksimalna svetilnost obeh zaslonov je 600 kandel. Tablica podpira tudi povezavo z omrežji 5G, premore podporo za USB4 in thunderbolt 3, na hrbtni strani pa najdemo še širokokotno kamero z ločljivostjo 12 milijonov pik (MP) in 10-MP ultraširokokotno kamero. Prostor za shranjevanje se prične pri 128 GB in sega do 2 TB, delovnega spomina pa je 8 GB oziroma 16 GB pri modelih z 1 TB in 2 TB diska.

Našteto je že samo po sebi zelo dobra tablica, ko temu dodamo še procesor m1, pa stvar na papirju počasi že prične presegati omejitve klasične uporabnosti tablic. Procesor m1 namreč najdemo tudi v najnovejših Applovih prenosnikih macbook air in macbook pro ter mac miniju. Isti procesor poganja tudi novi namizni računalnik imac, ki so ga prav tako predstavili v torek. Pri Applu pravijo, da je novi ipad pro za 50 odstotkov bolj procesorsko zmogljiv od prejšnje različice in za 40 odstotkov boljši na področju grafike. V praksi vse to pomeni, da je ipad pro tablica, ki (v teoriji) premore zmogljivosti resnih prenosnikov in namiznega računalnika.

Umetno ohromili tablico

V resnici je na papirju procesor v ipadu pro celo nekoliko bolj zmogljiv od procesorjev v cenejši različici macbook air in cenejšem imacu, saj ima eno grafično jedro več. Ta dodatna zmogljivost se gotovo kaže pri krajših nalogah. Bi pa verjetno prenosnik macbook pro in novi imac po zaslugi vgrajenih ventilatorjev iz procesorja vseeno iztisnila več ob daljših zahtevnih nalogah, kot je montiranje 4K-videov ali podobno. Če procesorjev ne hladimo dovolj, se s segrevanjem namreč samodejno nekoliko upočasnijo, da bi med opravljanjem nalog ohranili varne temperature.

Kljub tej zmogljivosti pa ipad pro še ne bo nadomestil prenosnikov. Razlog ne tiči toliko v ceni. Ta se bo (v Nemčiji) gibala med 880 in 1200 evri, odvisno od modela. Če temu dodamo še tipkovnico, ki stane 200 ali 340 evrov, smo za osnovni model tablice, ki ne podpira 5G povezave, in osnovno tipkovnico odšteli nekoliko manj od najosnovnejšega modela prenosnika macbook air.

Glavni razlog se skriva v operacijskem sistemu. Ipad pro še naprej uporablja za tablice in mobilnike prilagojen operacijski sistem ios, čeprav bi zmogel poganjati operacijski sistem Applovih prenosnikov in namiznih računalnikov macos. Razlika v operacijskem sistemu pa pomeni predvsem veliko manj koristnih aplikacij. Edina razlaga za takšno odločitev je želja, da novi, izredno zmogljivi ipad pro ne bi preveč konkuriral drugim napravam in bi ga potrošniki še naprej kupovali predvsem kot kos zabavne elektronike za uživanje multimedijskih vsebin, medtem ko bi za resnejše delo (dodatno) kupili temu bolj prilagojene prenosnike in namiznike.

Namiznik s procesorjem tablice

Novi imac navduši predvsem z novim dizajnom, ki je izredno minimalističen. Pravzaprav gre za veliko tablico z nekoliko poudarjeno brado (kjer se skriva strojna oprema računalnika in zvočnikov) in stojalom, da vse skupaj deluje kot izredno tanek monitor z diagonalo 61 centimetrov (24 palcev).

Tudi tu gre za napravo s procesorjem m1, kar je v namizniku nekoliko manj impresivno kot v tablici. Še posebno ker ima cenejša različica imaca celo eno grafično jedro manj od tablice ipad pro. Premoreta pa obe različici imaca pravi namizni operacijski sistem in po dva ventilatorja, zato omejitev pri izkoriščanju zmogljivosti procesorja ne bo. Dražja različica ima na tipkovnici tudi čitalec za prstne odtise, ki omogoča zelo hitro in enostavno preklapljanje med uporabniki.

Pri cenejši različici moti predvsem skopost glede vhodov za priključke. Premore namreč zgolj dva vhoda thunderbolt 3 oziroma USB 4, medtem ko dražja premore še dva vhoda USB 3. Imata pa oba računalnika zaslon z ločljivostjo 4,5K oziroma 4480x2520 pri gostoti 218 ppi. Prostor za shranjevanje se začne pri 256 GB, a se ga lahko nadgradi na 1 TB oziroma 2 TB pri dražji različici. Delovnega spomina pa je 8 GB z možnostjo nadgradnje na 16 GB. Tudi tu govorimo o ceni okoli 1450 evrov za najbolj osnovni model.