Včeraj je bolnišnično zdravljenje potrebovalo 629 bolnikov s covidom-19, kar je devet več kot dan pred tem. Na intenzivni negi se jih zdravi 159, kar je pet več kot dan prej. V četrtek je umrlo šest bolnikov s covidom-19.

Sedemdnevno povprečje potrjenih okužb se je iz 684 povečalo na 689. »14- in 7-dnevna incidenca še naprej ostaja visoka,« je na novinarski konferenci dejala vladna govorka Maja Bratuša. Višjo incidenco od Slovenije ima namreč zgolj osem evropskih držav. Razlike med slovenskimi regijami se sicer počasi zmanjšujejo.

Šter: Ne lotevajte se nenujnih potovanj

V sosednjih državah se razmere ne umirjajo. Virus je bolj kot v Sloveniji prisoten na Madžarskem in Hrvaškem, po besedah vladne govorke pa raste tudi v naših drugih dveh sosedah. Razmere se slabšajo tudi drugod po svetu, še posebej slabo je trenutno v Indiji. Mnoge države omejujejo potovanja prek Indije. »Situacija se ni še nikjer toliko izboljšala, da bi lahko rekli, da so stvari normalne,« je opozoril vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter. V Sloveniji se omejitve sproščajo, kar je lahko varljivo, svari Šter. »Hrvaška je država, ki je trenutno v zelo težki situaciji, kar se tiče koronavirusa. Številne turistične kapacitete, ki so jih med velikonočnimi prazniki odprli, so sedaj morali zapreti,« je dejal Šter.

Na ministrstvu za zunanje zadeve vsakomur, ki se odpravlja na pot, svetujejo, da se dobro pouči o razmerah na destinaciji. »V Italiji je karantena ob prihodu obvezna in ni izjem. Glede vstopa v Srbijo se mnogi zanašajo na to, da so cepljeni ali da so bolezen preboleli, a to ni dovolj za vstop v državo. Za vstop v Srbijo je potreben PCR-test,« je pojasnil Šter.

Opozoril je, da še zmeraj velja usmeritev, da se ne lotevajte nenujnih potovanj. »Če je pot res nujna, pred odhodom obiščite spletno središče ministrstva za zunanje zadeve in preverite informacije glede države, kamor ste namenjeni,« je priporočil. Omenil je »indijski sev«, kar bi po njegovo znalo v prihodnosti močno vplivati na potovanja. »Situacija glede korone se bo vlekla še kar nekaj časa,« ni optimističen.

V šestih cepilnih centrih zaznali neskladja

Deana Potza z zdravstvenega inšpektorata je predstavila podatke o nadzorih, ki so jih izvedli prejšnji teden. Povedala je, da so opravili 223 nadzorov cepilnih centrov, od tega 222 rednih in en izredni nadzor. Nadzori so obsegali pregled cepilnih seznamov, realizacijo dnevnih cepilnih seznamov in poročanje o cepljenju v elektronski register cepljenih oseb. »Splošna ugotovitev je, da se stanje izboljšuje, a smo tudi tokrat ugotovili neskladja,« je dejala. Neskladja so se nanašala na vodenje seznamov brez vseh obveznih elementov, saj pri mlajših osebah na primer na seznamu ni bila opredeljena prednostna skupina v katero sodijo. Na seznamih so bile tudi osebe, ki po strategiji tja ne sodijo.

»V šestih cepilnih centrih smo ugotovili neskladje s cepilno strategijo, gre pa za zdravstvene domove Laško, Žalec, Vrhnika, Izola, Ormož in Ribnica. Vsem so bila izrečena opozorila z rokom za odpravo nepravilnosti, cepilnemu centru na Vrhniki pa še dodatno opozorilo po zakonu o prekrških,« je pojasnila. Opozorila je, da je bilo v medijih napačno poročano, da pri nadzorih v ZD Kočevje ni bilo zaznanih nepravilnosti. »Prav zaradi ugotovljene neskladnosti je bilo namreč tako pravni kot odgovorni osebi v ZD Kočevje izrečeno opozorilo po zakonu o prekrških,« je povedala. Pojasnila je, da je šlo za neupoštevanje cepilne strategije, kar pomeni, da je bil cepljen nekdo, ki je premlad.

Na vprašanje, ali preverjajo, kaj se dogaja v cepilnih centrih, ki imajo glede cepljenja slabšo statistiko, je odgovorila, da preverjajo tiste cepilne centre, kjer so doslej zaznali nepravilnosti.

Na koncu je ob sproščanju nekaterih ukrepov in glede na napovedi o lepem vremenu pozvala k upoštevanju priporočil NIJZ, na primer na temeljito razkuževanje rok. »V primeru slabega počutja pa se druženju raje za nekaj dni izognite,« je zaključila.

Posnetek novinarske konference na kateri sta sodelovala vodja Konzularnega sektorja na Ministrstvu za zunanje zadeve Andrej Šter in Deana Potza iz zdravstvenega inšpektorata.