Osnove sajenja

Ko pripravljamo zasaditev, moramo izbrati dovolj veliko korito, ki bo lahko zadržalo in obenem zagotavljalo prostor za celoten koreninski sistem rastlin. Seveda igra pomembno vlogo tudi velikost police oziroma balkona. Uporabimo vedno kakovostno zemljo, saj mora dobro zadrževati vodo in hranila. Če vse samo steče skozi, bodo rastline hitro propadle. Če izberemo korito z vodno rezervo, naj bo to pod streho, saj dež rezervo hitro napolni, voda pa nima kam odtekati in tako rastline utopimo.

Dognojevanje je pomembno in mora biti redno, vsaj enkrat na teden. Zavedati se moramo, da v poletnem času, ko so balkoni v polni rasti in cvetju, zelo veliko zalivamo. To pomeni, da izpiramo gnojilo v globino in je zato redno dognojevanje pomembno. Uporabimo kar tekoče gnojilo, ki naj vsebuje še morske alge, saj te vplivajo na večjo odpornost rastlin in bolj enakomerno rast ter več cvetov.

Oranžna je spektakularna

Oranžna nemezija, dalija in milijon zvončki v objemu temnolistnih strukturnih rastlin sladkega krompirja in temnolistne deteljice. Izbira glinene cvetlične posode popestri oranžna cvetlična kompozicija za sončno mesto. Prednost glinenih posod in cvetličnih korit je, da v vročih mesecih ostanejo korenine na hladnem.

Modro vijolični odtenki

Čudovita sončna kombinacija v prelivajočih se modrih odtenkih je primerna za svetlejše barve fasad. Uporabimo lahko tudi samo cvetoče rastline brez strukturnih. V tem primeru izkoristimo posamezne vrste rastlin glede na njihovo rast (pokončna, viseča, okroglasta) ter njihovo obliko listov. V koritu so uporabljene skevola, viseča lobelija, vaniljevka, salvia, ageratum in anagalis.

Rumena za na sonce

Kombinacija prelivajočih se odtenkov rumene barve z igro cvetov različnih velikosti je lahko čudovita zasaditev za sončno mesto. Dokaz, kako lepo se lahko povežejo med seboj cvetoče rastline, je okrasna kopriva, obrobljena z nežno rumeno obrobo. Kot dopolnitev barv se odločimo tudi za enoletnice, kot sta tagetes in gazanija. V korito zasadite bidens, gazanijo, koprivo, sanvitalio, tagetes in sladki krompir.

Zeleno za senco

Velikokrat se težko odločimo, kaj posaditi na senčno lego. Za rastline so glede svetlobe zahtevni prostori nadstrešnic in mesta, kjer jim delajo senco bližnje stavbe. Čeprav imamo takšen prostor, ki ga sončni žarki komajda dosežejo, si lahko ustvarimo razgiban nasad s strukturnimi rastlinami. Namesto cvetenja pa izkoristimo obarvanost listov. Uporabimo bršljanolistno grenkuljico, okrasne koprive mix, viseči bambus.

Dišeče in uporabno

V cvetličnih koritih lahko gojimo tudi koristne rastline, kot so zelišča. Takšno dišeče in uporabno korito lahko postavimo na kuhinjsko okno, k bazenu ali ob prostoru za piknik. Zeliščna korita so lahko tudi zelo uporabna, saj imamo na dosegu rok posajena svoja najljubša zelišča. Zasadimo pa jih lahko tudi tematsko, na primer kuhinjsko okno: drobnjak, peteršilj, viseči origano, šetraj. Ob žaru zasadimo: rožmarin, žajbelj, česen za rezanje, citronsko travo, sivko. Na sliki je kombinacija dišeče pelargonije, pisanolistnih žajblja in timijana. To korito s svojim vonjem odganja neželene žuželke (komarje, klope). Modra barva korita pa deluje umirjeno in pušča rastlinam, da pridejo do izraza. Izberemo lahko tudi pleteno košaro ali morda že kakšno staro, odsluženo kovinsko korito.

Vanes Husić, univ. dipl. inž. agr., Plantellin strokovnjak

Fotografije: arhiv podjetja Plantella