Pravična trgovina Slovenije, Ekologi brez meja in društvo Focus, ki se že vrsto let vsak na svojem področju zavzemajo za okolju in ljudem prijazno modo, so zagnali projekt Obleka naredi človeka. »Prvi cilj novega projekta Obleka naredi človeka je predvsem ugotoviti stanje na področju oblačil v Sloveniji, in sicer tako z vidika količine oblačil, ki so na voljo v trgovinah, kot tudi količin tekstilnih odpadkov. Predvsem nas zanima, kaj se z oblačili zgodi, ko pristanejo v zbirnih centrih, ter kakšni so trendi na področju ponovne uporabe in reciklaže,« je povedala Katja Sreš iz društva Ekologi brez meja in dodala, da so prav na potrošnike naslovili anketni vprašalnik, s katerim želijo podrobneje raziskati, koliko oblačil kupujejo in zakaj ter kaj naredijo z njimi, ko jih ne nosijo več.

V Sloveniji proizvedenih 24 milijonov kosov oblačil

Vsako leto proizvedemo 150 milijard kosov oblačil in z njimi ustvarimo 93 milijonov ton odpadkov. V zadnjih 20 letih se je naša potrošnja oblačil povečala za kar 400 odstotkov, hkrati pa raziskave kažejo, da vedno več kupljenih oblačil sploh nikoli ne oblečemo ali jih oblečemo le enkrat.

Nič manj okolju prijazne niso številke raziskave v Sloveniji, kjer zavržemo 25.079 ton oblačil oziroma 12,3 kilograma na prebivalca. Evropsko povprečje je nižje in znaša 11 kilogramov na prebivalca, a čeprav upošteva tudi druge tekstilne odpadke, ne upošteva tistih, ki niso bili zbrani ločeno. Oblačila sicer predstavljajo glavnino tekstilnih odpadkov. Kot razlog za tako velike količine zavrženih oblačil je 1300 posameznikov, vključenih v anketo, navedlo neuporabnost oblačila (strgana ali kakor koli drugače poškodovana oblačila).

Oblačila hitreje kot v preteklosti postanejo sprana, raztrgana ali spremenijo obliko zaradi slabe kakovosti materialov oblačil iz trgovin s hitro modo. Teh je tudi v Sloveniji vedno več, kar potrjujejo tudi količine uvoženih oblačil. Povprečna cena na kilogram uvoženih oblačil je 25 evrov, izvoženih pa 45 evrov, kar kaže po eni strani na izvoz kakovostnih izdelkov, po drugi pa na uvoz nizkokakovostnih.

Leta 2019 je bilo sicer v Sloveniji proizvedenih skoraj 24 milijonov kosov oblačil. Učinkovita zaviralca hitre mode sta pametna potrošnja in ponovna uporaba, a se ti trendi, kot opozarja Sršenova, v Sloveniji še niso dovolj prijeli. »Delež prodaje rabljenih oblačil v primerjavi z nakupom novih v letu 2019 znaša le 0,62 odstotka, še nižji, 0,12 odstotka, je delež izposoje oblačil.«

Danes je dan za brskanje po garderobni omari

Vse tri organizacije glasno pozivajo k nujnim sistemskim spremembam, ki bodo spodbudile ponudbo kakovostnejših oblačil z manjšim negativnim vplivom na okolje in družbo ter prispevale k zmanjšanju količin odpadnih oblačil. »Pri nas je še zelo živ spomin na kakovostna oblačila, ki so jih proizvajala tudi slovenska podjetja. Ta nikdar niso bila poceni, so pa uporabna še danes. Prav ta odnos si želimo ponovno spodbuditi z aktivnostmi, ki jih pripravljamo in izvajamo v okviru projekta Obleka naredi človeka,« je poudarila Živa Lopatič, vodja Pravične trgovine v Sloveniji, in povabila vse potrošnike, da na prvi slovenski dan v rabljenih oblačilih, ki ga bomo obeležili prav danes, 23. aprila, odprejo svoje omare, pobrskajo po njih ter si nadenejo izmenjano, podedovano ali drugače rabljeno oblačilo. »Najučinkovitejši način zmanjšanja odpadkov je namreč prav podaljšanje življenjskega cikla oblačila.«

V podporo akciji Lopatičeva vabi, da v rabljenem oblačilu naredite svojo fotografijo skupaj z napisom #DanVRabljenihOblačilih. »Sliko lahko objaviš na družbenih omrežjih ter označiš #DanVRabljenihOblačilih in @oblekanaredicloveka. Če si pa res faca, dodaj še zgodbo svojega izbranega rabljenega oblačila na svoja družbena omrežja,« poziva Lopatičeva in dodaja, da so v tem tednu potekale tudi druge aktivnosti, povezane z omenjenim projektom.

»V začetku tedna so sodelavci in prostovoljci Zavoda BOB pripravili modno revijo rabljenih oblačil, ki so jih spremljevalci revije prek instagrama Obleka naredi človeka rezervirali in kasneje brezplačno tudi prevzeli,« je povedala. Včeraj sta oblikovalki Zala Hrastar in Petra Frank prek objav na instagramu Obleka naredi človeka predstavili svoje delo, sledilcem pa dali tudi uporabne nasvete, med drugim kako popraviti majhne napakice na oblačilih kar doma.