Ruski predsednik Vladimir Putin je imel danes, v času vse večjega zaostrovanja napetosti z Zahodom, svoj tradicionalni letni govor državljanom. Obenem so ob številnih aretacijah, ki so se začele že prejšnje dni, v več kot sto ruskih mestih od Vladivostoka do Kaliningrada potekali protesti opozicije, predvsem mladih, proti Putinu in v podporo zaprtemu in bolnemu opozicijskemu politiku Alekseju Navalnemu, ki gladovno stavka, ker mu niso omogočili bolnišničnega zdravljenja hudih bolečin v križu.

Opozorila predvsem pred članstvom Ukrajine v Natu

Putin je v govoru državljanom dejal, da bi vsakdo, ki bi »provociral in na ta način ogrožal temeljne varnostne interese Rusije, to obžaloval bolj kot kdor koli pred njim (…) Upam, da nikomur ne bo prišlo na misel, da bi prestopil rdečo črto z Rusijo.« Putin je sicer dejal, da bo Moskva sama določala, kje potekajo te rdeče črte. Ena pa je gotovo ukrajinsko članstvo v zvezi Nato, ki ga v zadnjem času poudarja ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski, to idejo pa zavirata Nemčija in Francija, ki nočeta izzivati Moskve. Putina moti tudi sedanje bližanje med Zelenskim in ameriškim predsednikom Joejem Bidnom. Sicer je Zelenski zdaj povabil Putina na srečanje in neposredne pogovore.

K vse slabšim odnosom med Moskvo in Washingtonom pa je v zadnjem tednu največ prispevala koncentracija ruske vojske na meji z Ukrajino, ob tem ko se kršijo določila premirja med proruskimi separatisti in ukrajinskimi vojaki, ki se že sedem let gledajo prek puškinih cevi. V zahodnih prestolnicah se bojijo, da bi naključni incident lahko vodil do hujše vojne.

Putin je v govoru omenil tudi rusko razvijanje in izdelovanje jedrskega orožja ter raket, ki letijo z nadzvočno hitrostjo. S tem je hotel tudi spodbuditi nacionalni ponos. Govoril je tudi o »neke vrste športu« v svetu, da se obtožuje Rusijo za vse mogoče stvari. Zahodu pa je prav tako očital, da »izvaja nezakonite sankcije s političnimi motivi«.

Ukrepi za spodbujanje rojstev in daljše življenje

Veliko, pravzaprav največ pozornosti pa je pred letošnjimi parlamentarnimi volitvami ruski predsednik namenil domačim zadevam. Hvalil je uspešen boj proti koronavirusu. Po njegovih besedah izdelava treh cepiv kaže na tehnološki in industrijski potencial Rusije. Državljane je pozval, naj pohitijo s cepljenjem, ki je v Rusiji veliko počasnejše kot v Evropski uniji.

Obljubil je nove ukrepe za spodbujanje rojstev in za podaljšanje pričakovane življenjske dobe. V zadnjih 30 letih je bilo v Rusiji, kjer danes živi 147 milijonov ljudi, več smrti kot rojstev. V času pandemije je ta tendenca seveda še bolj očitna.

Predstavil je tudi socialno pomoč za družine z otroki in načrt gospodarskega okrevanja po pandemiji. Življenjski standard Rusov pada od leta 2014, ko so se začele zahodne gospodarske sankcije in ko sta šli navzdol ceni nafte in zemeljskega plina, ki sta daleč najpomembnejša izvozna aduta Rusije. Glede okolja je Putin napovedal, da morajo v naslednjih 30 letih zmanjšati emisije toplogrednih plinov na raven, ki bo nižja od emisij Evropske unije.

Zaradi protestov v podporo Navalnemu, ki so potekali po Rusiji ob govoru Putina in jih oblasti niso dovolile, je policija aretirala več kot sto oseb, je sporočila skupina OVD-Info. Proteste je obsodil predsednik evropskega sveta Charles Michel in pozval Moskvo, naj spoštuje pravico do zbiranja na javnih mestih.