Vlada je na popoldanski seji ob umirjanju epidemije covida-19 pretresala sproščanje ukrepov po vladnem semaforju. Po sredinih podatkih je v Sloveniji sedemdnevno povprečje potrjenih primerov okužb z novim koronavirusom 706, število hospitaliziranih pa 631. Smo v oranžni fazi, v skladu s tem bo od sobote po vsej državi dovoljena strežba jedi in pijač na terasah in vrtovih gostinskih lokalov; v rumenih regijah bo to možno tudi v notranjosti lokalov. Rumene regije so pomurska, goriška in obalno-kraška. S ponedeljkom se z določenimi omejitvami prav tako odpirajo nastanitveni obrati do 30 sob. Opravljanje obeh dejavnosti v notranjih prostorih in nastanitvenih obratih je sicer dovoljeno le pod pogojem testiranja potrošnikov, dokazila o prebolelosti ali dokazila o cepljenju.

Odpirajo se šole, sprošča se šport

Prihodnji teden se nadalje odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. To pomeni, da bodo znova omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah; priporočen je hibridni model z izvedbo v živo in izvajanjem na daljavo. V tem paketu pridejo tudi študentski domovi, svojo dejavnost pa bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole. Odpravlja se prepoved prehajanja med regijami, še naprej je dovoljeno opravljati storitvene in trgovinske dejavnosti, po novem pa je možno tudi zbiranje in prireditve do 10 ljudi.

Vlada je poleg tega sprejela nov odlok za šport, po katerem se sproščajo vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do 10 posameznikov. Sprostitev se nanaša tako na zunanje površine kot tudi zaprte prostore. Odlok bo sicer začel veljati 26. aprila in se bo uporabljal do vključno 2. maja. Vrača se izvajanje športnih tekmovanj v uradnih tekmovalnih sistemih, a še vedno brez prisotnosti gledalcev. Dovoljeni bodo tudi treningi vsem športnikom po zakonu o športu ne glede na starost in kakovost, vendar le v obliki tako imenovanih zaprtih mehurčkov.

Koledar mature ostaja nespremenjen

Še pred vladno sejo je pred javnost na dnevni vladni novinarski konferenci po dolgem času znova stopila šolska ministrica Simona Kustec. S pisanjem eseja iz slovenščine se namreč po načrtu že prihodnji torek začne splošna matura, ko bo v učilnicah besede obračalo več kot 6600 dijakov. Poklicna matura in osrednji del splošne mature pa se potem začenjata oziroma nadaljujeta 29. maja, in sicer s pisnim izpitom iz angleščine. Skupno je na maturo prijavljenih več kot 17.800 srednješolcev.

Dodatnih vsebinskih popravkov v primerjavi s tistim, kar je bilo dogovorjeno že decembra, ne bo. Učitelji so lahko po lastni presoji izpustili petnajst odstotkov snovi. Kustečeva je dejala, da je matura kot zrelostni izpit velika prelomnica že v običajnih razmerah, da pa so vse priprave potekale v smeri, da bi četrtošolcem omogočili karseda optimalne pogoje za učenje in pripravo na maturo. S tem v mislih jih je vlada v prenovljeni nacionalni strategiji cepljenja uvrstila med prednostne skupine, a je bil interes za cepljenje pretekli petek skromen.

Začetek preizkusov kot lakmusov test

Maturo bodo lahko sicer opravljali tudi tisti dijaki, ki jim je bila zaradi visokorizičnega kontakta odrejena karantena, opraviti pa bodo morali PCR-test, ki ne sme biti starejši od 24 ur. Ministrstvo za zdravje bo izvajalce testiranj pozvalo, naj dajo maturantom pri tem prednost. Testiranje bo brezplačno, matura pa bo v primeru teh dijakov potekala v ločenih učilnicah. Nadzorovali jih bodo lahko le učitelji, ki so bili cepljeni ali pa so bolezen že preboleli. Šola bo morala poskrbeti še za ločene vhode in poti do učilnic.

Okuženi bodo z ustreznimi dokazili imeli možnost opravljanja mature v jesenskem roku, pri čemer bo ta priznana za nazaj, kar je ključno z vidika vpisa na fakultete. Na začetku tedna je bilo sicer po besedah direktorja državnega izpitnega centra Darka Zupanca okuženih 27 maturantov, 199 pa jih je v karanteni. Pred prvimi preizkusi ocenjuje, da je matura kot šolski podsistem organizirana zelo podrobno, tako da je z vidika prenosa okužb še bolj varna kot izvajanje pouka. Temu v prid govori precepljenost učiteljev in večja prekuženost v šolstvu, morebitne razpoke pa bodo popravljali glede na stanje okužb v dnevih po prvem preizkusu. Dijaki bodo glede časa prihoda, vstopa v stavbo, lokacij učilnic, sedežnega reda in drugih ukrepov pravočasno obveščeni po elektronski pošti.